Здравната каса в Плевен с ръст на откритите нарушения

  • 21 август 2018 07:09

  • 2441
  • 2
Здравната каса в Плевен с ръст на откритите нарушения
© Getty Images/Guliver (архив)

Подобрена е ефективността на контролната дейност на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Плевен за първото полугодие на тази година, сочи анализ на Касата, предоставен на БТА. 

Наблюдава се ръст в броя на проверките с открити нарушения - увеличението е с над 14 на сто. Има и ръст в броя на проверките с констатирани неоснователно получени суми - те са с над 20 на сто повече спрямо съответния миналогодишен период. 

Общо санкциите и сумите за възстановяване от лечебните заведения за болнична помощ за първите 6 месеца на 2018 г. са в размер на 173 583 лв, показва анализът.
През периода като цяло РЗОК-Плевен има увеличение от 3.2 на сто в размера на начислените имуществени санкции след самостоятелни проверки от контролните органи на институцията. 

Анализът показва, че на фона на растящите разходи за здравноосигурителни плащания, през периода има ръст в контролната дейност на РЗОК-Плевен. Броят на извършените проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ е 534 броя - повече с 4,5 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. Само 30 на сто от извършените проверки не са установили нарушения в извънболничната медицинска и дентална помощ. Всяка втора проверка е установила неоснователно получени суми, сочи анализът.

За шестмесечието са установени общо 854 нарушения. Според вида си 325 от нарушенията са извършени при изпълнители на специализирана помощ, 349 - при изпълнители на първична медицинска помощ, като в т.ч. са 72 нарушения по предписване на лекарствени продукти, а 180 от нарушенията са извършени при изпълнители на дентална помощ.

Средно при една проверка, приключила с открити нарушения, са установени по над две нарушения - повече в сравнение със същия период на 2017 г. Нарастването на броя на констатираните нарушения се дължи на факта, че са въведени и нови дейности, подлежащи на контрол от Касата.

За установените нарушения са издадени 296 заповеди за санкция на изпълнителите от извънболнична помощ за сума в размер на 35 500 лв. Неоснователно получените суми са в размер на над 18 000 лева.
РЗОК-Плевен има сключени 33 договора с 18 лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, от които 14 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2018.08.21 | 07:41

2
В Германия и Ес няма проверки от здравна каса ,има електронна карта с парите на пациента ,от която се плаща на доктора реално ,доктора няма никакви отношения с каси или проверяващи ,даже и тел му нямат ,тук това са комунистически извращения на управляващите партизани ,за да си оправдават заплатите и нищоправенето ,те не са спасили нито един човек ,нарочно залагат дефицит ,за да кажат после ,че ето ние даваме направления и спасяваме хората ,цинизъм!
Един

2018.08.21 | 07:37

1
Беаво на касата ,да се борим с корупцията и нарушенията ,до пълното унищожение на лекарите ,те не са нужни на това общество ,единствено касата е стожер на здравеопазването и правата на хората ,затова всички доктори в затвора ,а населението ще се лекува и оперира при касиерите ,нали те им защитават правата !

Добави коментар

Водещи новини