Суджук разболя седем души от трихинелоза

  • 14 февруари 2012 14:49

  • 3474
  • 0
Суджук разболя седем души от трихинелоза
©

Случай на трихинелоза е констатиран в гоцеделчевското село Мусомище. След подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция в Благоевград за съмнение за заболели от трихинелоза пациенти инспектори от Областната дирекция по безопасност по храните са извършили съвместна проверка, която установила, че седем души от село Мусомище са консумирали домашно приготвен суджук от месо от диво прасе.

Според разказ на един от пострадалите преди около месец, прибирайки се с негов приятел, видели ранено прасе и го доумъртвили. От добитото месо направил суджуци, от които дал и на свои приятели. На въпрос дали месото е изследвано той отговрил положително.

При справка на входящия дневник на ИЛ ”Лабораторни дейности” при ОДБХ- Благоевград не е установено да е приемана проба от диво прасе от с. Мусомищe.

Възбранени и конфискувани са 30 килограма суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж. Според информация от РЗИ – Благоевград общо 35 човека са консумирали от домашния колбас, но само 7 са с потвърдена диагноза – трихинелоза. Резултатите от извършените изследвания от ИЛ „Лабораторни дейности” – Благоевград доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.

Българска агенция по безопасност на храните припомня, че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е задължително и е отговорност на ловеца отстрелял животното.

Последвайте канала на

Novini.bg
3474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини