60 млн. лeва е преразходът в бюджета на НЗОК до момента

  • 27 юли 2018 17:46

  • 2955
  • 1
60 млн. лeва е преразходът в бюджета на НЗОК до момента
© Novini.bg

60 милиона лева е преразходът в бюджета на Здравната каса за лекарства до момента. Това заяви след заседание на Надзорния съвет на НЗОК зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде БНР.

"На този етап дефицит се очертава в едно направление – е разходите за лекарства. Планирахме още в началото на годината дефицит по отношение на разходите за лекарства, но сме набелязали необходимите мерки, без да има напрежение заради тези темпове на ръст", каза още зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Преди дни управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че се очаква към края на годината НЗОК да има 40 млн. лв. дефицит за лекарства.

"До края на тази година бюджетът на НЗОК няма да може да стопи дефицита. Ако бъдат одобрени мерките, които предлагам, това може да стане през 2019 г.", обяви той. Една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на Здравната каса ще бъде промяна в регламента за изписване на скъпоструващите медикаменти с протоколи, конкретизира той. Според д-р Дечев в момента фармацевтичната индустрия налага на лекарите да изписват най-скъпото лекарство заради бизнес интереси.

Една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на Здравната каса ще бъде промяна в регламента за изписване на скъпоструващите медикаменти с протоколи. По думите на д-р Дечев в момента фармацевтичната индустрия налага на лекарите да изписват най-скъпото лекарство заради бизнес интереси. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2955 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.07.27 | 22:22

1
крадът та се късат

Добави коментар

Водещи новини