Нигяр Джафер: В последните години непостоянството е най-постоянната черта на здравната система

  • 21 юни 2018 07:43

  • 1485
  • 3
Нигяр Джафер:  В последните години непостоянството е най-постоянната черта на здравната система
© БНТ

За 17 години си отива 17-ят директор на НЗОК. Състоянието на системата показва, че трябва да се проведат кардинални реформи. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ДПС и зам.-председател на Народното събрание Нигяр Джафер.

Смятаме, че проблемът не е в персоните – сега е проф. Плочев, след време ще бъде друго име. Разоговорът е за достойнството на Народното събрание, което избира тези хора, и достойнството на тези хора, които са употребени от системата и изхвърлени от нея. В последните години непостоянството и непрекъснатите промени се оказват най-постоянната черта на здравната система, заяви Джафер.

Ние смятаме, че този здравноосигурителен модел е изчперпан. Управляващите трябва най-накрая да представят ясна визия за това какво ще предприемат. Няма по-вредно от непрекъсната смяна на приоритети, на екипи, на законодателства. Това обърква хората в системата. Очевидно пътят, по който се върви, е погрешен. Трябва да се върне старият модел на управление на Здравната каса и да има демонополизация на НЗОК. Искаме най-накрая да видим електронно здравеопазване. Единна информационна система ще позволи по-добър контрол и прозрачност в системата, посочи депутатът от ДПС.

Нигяр Джафер подчерта, че държавата трябва да намери механизми, чрез които да осигури достоен живот на най-уязвимата част от обществото, каквито са хората с увреждания. Тези хора трябва да бъдат чути, добави тя.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1485 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
да не забравяме

2018.06.24 | 19:04

3
Близките на хората с увреждания имаха смелостта да застанат с лице срещу нечовешкото отношение на системата, т.е. държавата към тях. Но обществото удобно игнорира друга също така жестоко страдаща група - престарелите хора също с увреждания. Буквално оставени да умират влачейки се, повечето сега - сами.
Все повече вярвам на слуховете

2018.06.24 | 18:55

2
че има неписана директива да не бъдат лекувани възрастните хора. Разпространява се и се внушава на медиците по различните им конференции и събори. А и по методите на здравна помощ. Реалността го потвърждава.
тази маймуна джафер

2018.06.21 | 09:03

1
Маймуната Джафер сравняваше сурогатното майчинство с евтаназия, не чух какво мисли за донорството на яйцеклетки и сперма, и за трансплантация на органи. ДПС също беше в управляващата власт какво направиха за здравеопазването и хората с увреждания?

Добави коментар

Водещи новини