Даниела Дариткова: Здравният модел не трябва да се сменя, а да се надгради

  • 12 юни 2018 18:35

  • 3840
  • 3
Даниела Дариткова: Здравният модел не трябва да се сменя, а да се надгради
©

Аз бях част от екипа, който провеждаше срещи с майките на деца с увреждания, съвместно със социалното министерство. Не знам защо се стигна до тази ситуация с министъра. Работата тече, имаше диалог, но може би забавянето ги е изнервило. Важно е да се търсят добрите решения и да има диалог. Това каза председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Националната здравна карта вече е факт. Пътят за нея се извървя. Смисълът й е да се посочат потребностите от медицински услуги. Разговорът се съсредоточи около броя на леглата за пациентите“, каза тя.

Според д-р Дариткова броят на леглата за лежащо болни у нас е твърде висок. „В Европа има 177 000 броя на легла на 100 000 души от населението, то при нас той е с 1/3 по-висок. При нас пациентите се лекуват основно в болници, а това е неефективно. Картата предлага регулация, за да не се откриват нови лечебни заведения, където има повече легла, които да осигурят медицинска помощ“, заяви Дариткова.

„Трябва наистина да се промени моделът на финансиране на здравната помощ у нас. Надявам се, че процедурата този път е изпълнена коректно и Националната здравна карта няма да бъде съборена в съда“, коментира председателят на здравната комисия. По думите й оспорването й от страна на БЛС се дължало на факта, че е имало избори за председател в организацията. 

НЗОК не е монополист. Касата купува здравни услуги. Пакетът, който плаща обаче не е реално остойностен. На този етап здравноосигурителния модел не може да се смени, защото има риск. Имаме солидарен модел, при който всички плащат, а ползва този, който има нужда. Този модел не трябва да се смени, а да се надгради, например със здравно застраховане“, каза още Дариткова.

По отношение на председателя на НЗОК проф. Камен Плочев, д-р Дариткова каза: „Той е заявил нов болничен лист и по този начин вече три месеца не може да изпълнява длъжността си. По тази причина ще се предложи за освобождаване и ще се задвижи процедура за издигане на негов заместник“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3840 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
?

2018.06.12 | 23:09

3
А кога ще върнете здравните вноски в здравната каса? Откакто онзи престъ***к Дянков премести здравните вноски от здравна каса в националния бюджет никой не може да каже дали държавата плаща здравните осигуровки на държавните служители.
мурджо

2018.06.12 | 22:01

2
А на вас уважаеми писатели да Ви .................................Много ви здраве платени боклуци.
Искам я

2018.06.12 | 19:12

1
При тази докторка мога да ида само да ми направи едно нюню

Добави коментар

Водещи новини