НЗОК очаква около 160 млн. лв. от отстъпки в цените на лекарствата

  • 04 юни 2018 15:10

  • 2034
  • 1
НЗОК очаква  около 160 млн. лв. от отстъпки в цените на лекарствата
© Novini.bg

Около 160 млн. лв. очаква НЗОК от отстъпки в цените на лекарствата. Това каза на семинар за журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" към НЗОК.

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. се цели достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ, както и еднакви условия за лечебните заведения, сключили договор с НЗОК. В бюджета на Касата за тази година са предвидени близо 3.8 млрд. лв., припомни Аврамова. Предвижда се засилване на контрола на разходите, извършени от НЗОК за здравноосигурителни плащания.
Планира се близо 1.5 млн. здравноосигурени лица да се лекуват с медикаменти напълно или частично платени от НЗОК. Прогнозата е над 100 хиляди души да ползват медицински изделия в извънболничната помощ и над 40 хиляди - в болнични условия.

От май до декември, за първична извънболнична помощ от Здравната каса е предвидено увеличение на цените за плащане по капитация, на профилактичните прегледи, за имунизации и др. В специализираната извънболнична помощ НЗОК ще плаща повече за първичните прегледи, за високоспециализирани дейности, за медико-диагностични дейности и др. В болничната помощ от фонда ще се плаща повече за 141 клинични пътеки.

В резерва на НЗОК са предвидени 3 на сто от здравноосигурителните приходи, което е близо 115 млн.лв., информира БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дянков

2018.06.24 | 19:09

1
Къде са двата милиарда, които Дянков взе от здравеопазването!!! Докога ще има безнаказаност, пък било то и за "гениалните" финансисти...

Добави коментар

Водещи новини