Сестрата на Бойко имала тумор колкото яйце

  • 05 февруари 2012 06:51

  • 7688
  • 7
Сестрата на Бойко имала тумор колкото яйце
©

Тумор с размер на яйце бе отстранен от главата на сестрата на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г - Красимира, в четвъртък във Военномедицинска академия.

"Операцията продължи близо 6 часа, а с предизвикателството се заеха най-изявените ни неврохирурзи", обясни началникът й ген. Стоян Тонев.

Красимира Иванова отишла на преглед в сряда със съмнения за инсулт. Тя сама си сложила такава диагноза, защото получила частична пареза, силно главоболие и вдигнала кръвно. Щателният преглед със скенер и ядрено-магнитен резонанс обаче установил доброкачествен тумор в мозъка. Става дума за менингиом, който се развивал няколко години. Досега Красимира не подозирала, тъй като нямала здравословни проблеми. Консилиум препоръчал спешна операция.

"Красимира дойде в сряда с лека пареза, силно главоболие и високо кръвно. Симптомите насочват към инсулт и тъй като самата тя е лекар, си беше поставила точно тази диагноза", разказа пред "24 часа" началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Веднага била подложена на серия изследвания - скенер, ядрено-магнитен резонанс и ангеография, в резултат на които се установява, че има доброкачествен тумор в мозъка.

Става дума за менингиом, каквито са всъщност 10-15% от всички мозъчни тумори. Образуванието е доста голямо, с размерите на яйце, което показва, че е от няколко години, установява прегледът. Менингиомите са срещат по-често при жени, обикновено на средна възраст. Здравият човек няма как да разбере, преди да бъде притиснат някой нерв и да се появят явните симптоми.

"Когато дойде, Красимира бе контактна, абсолютно адекватна, след като й поставихме диагнозата, консилиум се събра и реши, че колкото по-бързо се оперира, толкова по-добре. Тя се посъветва с брат си и реши, че ще се оперира веднага на другия ден", обясни ген. Тонев.

Операцията продължила близо 6 часа. Извършена е от светилата в неврохирургията - проф. Кирил Романски, който е консултант на ВМА, полк. доц. Тихомир Ефтимов - шеф на клиниката по неврохирургия, д-р Тодор Шамов и д-р Иван Тодоров. Анестезията е направена лично от полк. доц. Николай Петров, шеф на катедрата по анестезиология и реанимация.

Използван е т.нар. компютърен навигатор, който изключително подпомага работата на неврохирурзите, защото посочва точните размери и локализации. ВМА е единствената болница у нас, която разполага с тази техника, уточни ген. Тонев. В мозъчната хирургия няма безкръвни операции и този навигатор е възможно най-модерното. Любопитното е, че човешки глас напътства оператора по подобие на управлението на самолетите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7688 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.04.19 | 02:10

7
Това е наследствена болест. Скоро и брат и ще се разболее. Има тумор колкото ТИКВА в главата, който съвсем скоро ще я пръсне! :))))))
teraktora

2015.04.19 | 02:10

6
maikati i bastati sa imali v glavata samo tumori stom sa sazdali takovo izcadie
изумен

2015.04.19 | 02:09

5
Хайде хора на които не се е случвало да не коментират глупаво !!! Нормално да се събере консилилиум. Естествено , че здравеопазването ни е зле от доста време , но не ви пожелавам на вас да ви открият тумор, отидете във ВМА и за вас ще из ползват апаратурата ако се налага. Много хора си мислят , че са застраховани от такива неща и те само на др. се случват.

2012.02.10 | 23:25

2
Dano sestrata na Boyko se vuzstanovi po- burzo , za da bude i toi spokoen
Вселенски закон

2012.02.13 | 20:45

4
който няма страх Господен е така.Спохождат го най- различни болести и и нещастия.

2012.02.10 | 23:25

3
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си .
Лейди

2012.02.10 | 23:25

1
Радвам се за тази жена. Нека оздравее колкото се може по-бързо, за да помага и тя. Нека като специалист се завърне на работното си място - при дечицата...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини