Шефът на ВМА: Организацията в здравеопазването ни е малко преди хаоса

  • 03 февруари 2012 08:33

  • 1464
  • 1
Шефът на ВМА: Организацията в здравеопазването ни е малко преди хаоса
©

„Във всеки сутрешен блок гостува по един лекар. Това е показател, че здравеопазването е много важен момент в обществения живот“, каза пред БНТ ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.

Според него първата причината българите да са по-недоволни от здравната си система от албанците е, че парите, които въпреки че тази година са повече от миналата, се използват нереално. Втората причина според него е, че системата не се оптимизира. „Ако една система се обновява непрекъснато от нея започват да отпадат дадени части“, каза Тонев. Той даде пример с градовете, които се обезлюдяват и поради тази причина системата трябва да се промени. „Говори се само за закриване, а не за промяна“, допълни шефът на ВМА.

Хората в малките населени места имат нужда само от поликлиника, смята Тонев. Проблемът според него е в спешната помощ, която ще реши проблема.

„По отношение на кадри здравеопазването ни е отлично. По отношение на организацията сме две степени под приличното - малко преди хаоса. По отношение на финансиране здравеопазването ни е малко след златната среда“, каза той и допълни, че проблемът е, че губим квалифицираните лекари. „Когато един лекар сгреши се изсипват какви ли не хули срещу него. Това е така, защото системата не го защитава“, сподели ген. Тонев.

Той смята, че трябва да има лекарска камара, която да следи работата им, да ги обучава и да им отнема лиценза.

Последвайте канала на

1464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ambulance

2012.02.13 | 19:31

1
Скрии се бе......

Добави коментар

Водещи новини