Електронни рецепти от юли 2013 г.

  • 02 февруари 2012 13:03

  • 522
  • 0
Електронни рецепти от юли 2013 г.
© Булфото

До юли идната година трябва да е изработена информационната система, която ще въведе електронно здравеопазване в България. Това става ясно от публикуван от здравното министерство търг на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Стойността е 9,7 млн. лв., които България вече има по оперативната програма “Човешки ресурси”.

Получените оферти ще се отворят на 13 март тази година и след това почва да тече 16-месечен срок, в който избраният изпълнител ще трябва да изгради информационната система.

Най-важната придобивка за пациента ще е електронното му досие. То ще дава информация за здравното състояние на съответния човек и за извършените терапии в реално време. Това означава, че в момента на излизането на резултатите от изследване или операция, те ще попадат в е-картон и пациентът ще може да ги провери веднага. Чрез софтуера ще става възможно и изписването на е-рецепти.

Новият софтуер ще е свързан с този на здравната каса, с настоящите и бъдещите регистри - например за ин витро процедурите, инвазивната кардиология, ражданията, за ТЕЛК, НЕЛК.

Пациентът сам ще решава кой лекар какъв достъп да има до данните му. Ще може да се заложи примерно да се вижда каква е кръвната му група, но не и ако е заразен с ХИВ вируса.

Друга опция е всеки българин да разбира кой е влизал в досието му, както е например в сайтовете за запознанства.

Последвайте канала на

522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини