Зъболекарите искат закон за оралното здраве, съобщиха потресаващи данни за състоянието на зъбите на

  • 12 февруари 2018 10:25

  • 4442
  • 2
Зъболекарите искат закон за оралното здраве, съобщиха потресаващи данни за състоянието на зъбите на
© Pixabay

Средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално лечение, са в размер на 157 млн. лв. Това са изключително малко средства предвид високата заболеваемост на населението в следствие на кариеси и усложнения, която е над 96%, Едва 8,31% от децата до 19 години са без кариеси, като при възрастните процентът рязко намалява, съобщоха на пресконференция от Сдружението на българските зъболекари, предаде репортер на Novini.bg.

Голяма част от българите търсят дентална помощ само в краен случай, при разрушаване на зъбите или силна болка. Като резултат 20% от възрастните хора остават без зъби, а 30% от тях са с поне една беззъба челюст.
И при децата ситуацията е много тежка. По данни от изследване на проф. Милена Пенева при децата до 19 години, които са приблизително 1,245 млн., се откриват 4,176 млн. кариеси и техните усложнения.

Затова категорично смятаме, че в България трябва да бъде приет Закон за оралното здраве, като този в Дания, заявиха от Сдружението на българските зъболекари и обясниха, че са готови да участват в подготовката на законопроекта.

От сдружението казаха още, че в задълженията на зъболекарите трябва да влиза и обучението как човек да си мие зъбите, защото едва ли всички, които го правят, знаят как да става това.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.20 | 16:09

2
Не им стигат тия пари за крадене, искат още милиони да лочат.
пурко

2018.02.20 | 16:08

1
Българина още мисли че държавата му е длъжна да се погрижи за всичко и с лекота ще приеме подобна глупост. А истината е че някой търси законови начини за ограбване!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини