Бебето от село Печеница починало от пневмония, не от недохранване

  • 31 януари 2012 12:01

  • 1964
  • 0
Бебето от село Печеница починало от пневмония, не от недохранване
©

Шестмесечното бебе от разградското село Печеница най-вероятно е починало от пневмония, а не от недохранване. Това каза  Татяна Костова, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

По думите й все още не са излезли окончателни данни от назначената аутопсия на детето, но според предварителна информация става дума за двустранна пневмония. На провела се среща на екипа, следящ децата в риск, са присъствали социални работници от отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” - Исперих, социален работник на детето от Център за обществена подкрепа – Исперих, личният лекар на децата и семейството, директорът на ОУ в с.Тодорово, където учат по-големите момчета от семейството, прокурор от Районна прокуратура - Исперих.

Целта на срещата бе всеки представител на институцията да каже информацията, с която разполага за семейството и децата за идентифициране на рискови фактории по отношение на децата и набелязване на стъпки и действия по отношение защита правата и интересите им, обясни Костова.

По данни на личния лекар, децата от семейството имат всички имунизации, здрави са и се развиват добре физически и психически. По отношение на бебето, ежемесечно, медицинска сестра - фелдшер по образование е посещавала семейството и е следяла неговото развитие. По нейни данни, на 20 декември Умут е тежал 7,100 кг, поставена му е имунизация за хепатит В, съгласно имунизационния календар. До тогава не са били регистрирани данни за спад в теглото или недохранване. През януари родителите не са потърсили лекаря или сестрата и не са съобщили, че Умут е болен.

По данни на учителката на децата, същите редовно посещават училище, не са отсъствали от учебни часове, дори и по болест. Получавала е съдействие от бащата за закупуване на учебни пособия и консумативи. Децата са ходили на училище добре облечени, с дрехи подходящи за сезона, разполагали са с джобни пари. Понякога са били леко мръсни.

Социални работници редовно са посещавали семейството, първоначално няколко пъти месечно, разяснявали са на майката основните моменти от ранното детско развитие, давани са препоръки и съвети за възпитанието и отглеждането на децата.

Семейството е многодетно, с нисък социален интелект. Бащата е водещата фигура. Той след излизането си от затвора е търсил възможност за работа, заминавайки в чужбина. След завръщането му, семейството разполага със средства от заработеното, както и със средства от месечни помощи по Закона за семейни помощи за деца. Родителите полагат грижи за децата си, които са емоционално привързани към тях. Поради наличие на страх у бащата децата да не бъдат изведени от семейството, той трудно приема посещенията на социалните работници в дома си. Държи се грубо и агресивно към тях. Поради отправените заплахи, социалните работници са посещавали семейството със съдействието и в присъствието на полицай.

От събраната информация за родителите и децата е изведен изводът, че не е в интерес на децата да бъдат изведени от семейството и настанени в институция или алтернативни социални услуги, посочи Костова. Децата са емоционално привързани към родителите си, редовно посещават училище, където имат изградена приятелска среда. Семейството въпреки ниското социално ниво, разполага със средства и подкрепа от близки да се грижи за децата си. В съседна къща живее прабаба на майката и други техни близки, които ги подкрепят. На срещата е изготвен план за действие с разписани конкретни дейности на всяка отговорна институция, с обща цел – интензивно наблюдение на семейството и оказване на подкрепа за отглеждане на децата. Подкрепата е насочена към повишаване на здравната култура, подобряване на хигиената, съвети и умения за добро родителстване.

Костова, каза още, че по случая се води досъдебно производство за установяване причината за тежкото състояние на детето и последващата смърт. Най-вероятно се касае за проявена родителска небрежност, неосъзнаване на сериозността на заболяването и неадекватна реакция от страна на родителите, които не са потърсили своевременно лекарска помощ.

Последвайте канала на

1964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини