Столицата е далеч от грипна епидемия

  • 25 януари 2012 21:18

  • 784
  • 0
Столицата е далеч от грипна епидемия
©

Децата на възраст до 5 години и възрастните с хронични заболявания най-често се разболяват от грип.

Това съобщи за “Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Специалистът добави, че днес община Стара Загора ще реши дали и тя да обяви грипна епидемия.

До момента мярката е въведена в градовете Самоков и Пазарджик. В тях заболеваемостта е съответно 400 и 314 души на всеки 10 хил. българи. Средната заболеваемост за страната е 128 души на десет хиляди, приблизително колкото е и в столицата. Към момента София е далеч от епидемия. На прага й обаче са Софийска област и Хасковска.

В над 80 % от взетите проби, които се изследват у нас, а и в Европа, се доказва грипът “Пърт” (кръстен на австралийския град, където е изолиран за първи път). В останалите близо 20 на сто се установява свинският грип.

“Най-важното е, ако човек усети симптоми на вируса, веднага да потърси помощ при личния си лекар и да остане на лечение у дома поне 5 дни”, препоръча д-р Ангел Кунчев. Той е категоричен, че в такова болестно състояние не трябва да се ходи нито на работа, нито на детска градина или училище.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) припомниха, че има мерки, които помагат за защита от грипа. На първо място хората трябва често да си мият ръцете. Да използват дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа. Ако кихат или кашлят, да закриват устата и носа си.

Да не търкат очите си с мръсни ръце и често да проветряват затворените помещения. Добро решение е редовно да се дезинфекцират повърхностите в стаите, както и детските играчки, добавиха от министерството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини