България с най-високата смъртност в Европа вследствие на рак на маточната шийка

  • 25 януари 2012 20:02

  • 751
  • 0
България с най-високата смъртност в Европа вследствие на рак на маточната шийка
© Интернет

Над 1100 жени годишно се разболяват от рак на маточната шийка в България.

Всеки ден по една българка си отива заради коварното заболяване. То се нарежда сред петте най-разпространени онкологични болести при жените у нас.

Черната статистика на Световната здравна организация (СЗО) бе цитирана днес по време на кръгла маса в парламента от доц. Здравка Валерианова, изп. директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология в София.

Тя посочи, че България е с най-високите показатели на заболеваемост на европейския континент, защото на 100 000 жени 27 се разболяват от рак на шийката на матката. По смъртност страната се нарежда малко след Румъния и Сърбия със седем смъртни случая при същото съотношение.

Най-засегнатите от болестта области са Варна, Враца и Перник. В Югозападните части на страната нивата са най-ниски.

В почти 100% от случаите коварното заболяване се причинява от човешкия папилома вирус (HPV), който се предава по полов път. Данните на СЗО показват, е до 80% от сексуално активните жени се сблъскват с вируса.

Ракът на шийката на матката е единственото онкологично заболяване, което е предотвратимо. Ваксинацията на момичета в ранна тинейджърска възраст преди започване на полов живот предпазва от болестта в 94% от случаите.

Повече за ваксинациите и българската политика за ограничаване на рака на маточната шийка – четете по-късно на Дневник.

Последвайте канала на

751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини