Почти всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве

  • 08 ноември 2017 13:47

  • 5335
  • 0
Почти всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве
© Pixаbay

Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е взимал заем, за задоволяване на здравните си потребности. Това каза на пресконференция доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването е част от проект, в който са извършени общо 4 проучвания, свързани със здравето, качеството на живот, разходите за здраве и социалните неравенства в здравето. В допитването, направено в периода януари-април 2015 г., за личните разходи за здраве са участвали 800 домакинства, а в допитването за социалното неравенство, извършено през тази година - 2340 лица.

Над 50 на сто от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство "достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите", добави още доц. Ивков.

Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от института, цитирана от БТА.

Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването.

Данните от проучването ще бъдат предоставени на заинтересованите институции.

Константин Тодоров
5335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини