Ръстът на недоносените бебета у нас се увеличава

  • 21 януари 2012 16:21

  • 725
  • 1
Ръстът на недоносените бебета у нас се увеличава
©

България продължава да е сред водещите в Европа по смъртност на деца до 1 година. Преждевременно родените бебета с тегло под килограм и половина през последните години се увеличават.

Годишно в България починалите бебета до 1 година са два пъти повече, отколкото в Европа. Остава висок и процентът на преждевременно родените бебета. От 2008-а се увеличават недоносените с тегло под хиляда и 500 грама.

Детската смъртност и преждевременните раждания са тясно свързани с качеството на здравните грижи, които получават бременните.

Около 9 % от всички новородени в страната ни са недоносени бебета. В най-развитите европейски държави те са не повече от 5%.

Най-малкият пациент в отделението по неонатология е момченце, което се родило само 600 грама в шестия месец.

„Днес добрата новина е, че на 14 дни вече тежи 700 грама. Може да се храни сам с 4 мл. Мляко", каза д-р Радка Масларска, Началник на отделение „Неонатология".

Основните причини за големия брой недоносени са по-късната възраст, в която жените раждат, също така бременностите „ин витро" и късното диагностициране на генетични заболяване или инфекция. Необходими са повече изследвания, които все още не се заплащат от Здравната каса.

„За да бъде качествено проследена една бременност се оказва, че това е сериозна инвестиция, която родителите трябва да направят. В това отношение държавата може много да помогне. За да може не само био-химичният скийнинг, но и всички допълнителни изследвания - фетална морфология, да се реинбурсират", обясни д-р Масларска.

Тя е убедена, че трябва да бъде възстановена практиката от близкото минало бременните жени и родилки да бъдат посещавани по домовете от патронажни сестри.

От здравното министерство коментираха, цитирани от БТВ, че всяка година у нас се изследват над 20 хил. бременни жени за повече от 15 редки заболявания.

Последвайте канала на

Весела Найденова
725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един

2012.01.22 | 00:59

1
РЪСТЪТ на недоносените се увеличава, а? значи преди са се раждали примерно по 40 см, но вече се раждат по 41 - 42.... абе вие малоумни ли сте бе? толкова ли не можахте да напишете "БРОЯТ на недоносените се увеличава....", или "има ръст в процента недоносени бебета....", или квото и да е - ама да не е малоумно!

Добави коментар

Водещи новини