Тъпчат децата с пици и мекици

  • 19 януари 2012 21:34

  • 701
  • 1
Тъпчат децата с пици и мекици
©

Пиците, мекиците и баничките са основна храна за всяко трето дете у нас. Това показват данните от последното национално проучване за отбелязването на Европейския ден на здравословното хранене и готвене за деца. За пета поредна година той се отбелязва и у нас с поредица от инициативи, организирани от Информационния център на ЕС в София, пише Монитор

Учениците, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%, пише в представителната анкета, проведена от Националния център по обществено здраве и Медицинския университет в София.

Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Около 20 на сто от учениците редовно пият безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като фактите показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често. За сметка на това пък родните специалисти отчитат, че едва 18% от децата консумират риба 1 път в месеца. Пресните плодове и зеленчуците фигурират в менюто само на 5,6 процента.

В детска и юношеска възраст се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот, отчитат в аванс диетолозите. “Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и др.”, обяснява доц. Веселка Дулева, новият национален консултант по хранене и диететика. По думите й през последните десетилетия се наблюдават изключително негативни тенденции в храненето на българите.

„Близо 25% от децата, които има наднормено тегло, продължават да се тъпчат с тестени изделия и картофен чипс”, отчита негативните факти и проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене. Според него не само нездравословните модели на хранене са проблем. Ниската физическа активност е също толкова притеснителна. Оказва се, че само 24% от деца под 19-годишна възраст спортуват по едни час дневно.

Близо 35% от подрастващите са физически активни само 2 дни в седмицата. Данните от проучване, направено през 2004 г., показват, че средно 20% от децата са с наднормено тегло, от които 5% са със затлъстяване. Към днешна дата статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%. Сравнението много ясно показва тревожната тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България.

Намаляване на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето на населението, приети от Европейския съюз и Световната здравна организация през последните години. Затова страната ни също е предприела мерки в тази посока. През последните години са изготвени редица препоръки, свързани с храненето и спортуването на децата в училище. Освен това ежегодно се провеждат мероприятия, фокусирани върху проблемите на свръхтеглото и затлъстяването.

Последвайте канала на

Novini.bg
701 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ambulance

2012.01.20 | 19:34

1
Е и какво като ядат пица,всички като ученици сме яли пици,мекици принцеси,банички с боза това си го иска организма на едно дете и ето днес станахме хора,по добре да изям една истинска мекица от колкото плодове пълни с разни химикали изкуствено узрели.Има доста документални филми от поредица"Среда обитания"там какви неща се показват и оставете нас ами децата го ядат!!!!!

Добави коментар

Водещи новини