Спешно трансплантираха черен дроб на дете

  • 18 януари 2012 14:45

  • 733
  • 0
Спешно трансплантираха черен дроб на дете
©

В болница "Лозенец" са извършили спешна чернодробна трансплантация на 13-годишно българско дете, което е било транспортирано от Гърция. Това съобщиха от лечебното заведение.

Детето, заедно със семейството си, е живеело от 7 години в Гърция. Донор на черен дроб е станал неговият баща, уточниха от болницата.

На 18 декември 2011 г. Т.К. е приет в болницата в гр. Ливанатес, Гърция с диагноза "жълтеница". Часове по-късно лекарите са установили, че състоянието му е по-сериозно и е препратен към детска болница в Атина, където след седмица престой изпада в кома.

Поставена му е диагноза "тежка чернодробна недостатъчност". В болницата са обяснили на родителите му, че в Гърция не се извършват трансплантации на черен дроб от жив донор, а подходящ трупен донор в момента не е имало.

Със съдействието на посолството на България в Гърция, на Министерството на външните работи, на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантация, детето е транспортирано с гръцки военен самолет от Атина до София. Малкият пациент е бил приет в болница "Лозенец" в много тежко състояние.

По-рано днес футболистът Христо Стоичков, който е направил дарение за лечението, е подарил на Т.К. футболна топка, футболни обувки и футболен екип с автограф на Пеле.

Последвайте канала на

733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини