Касата няма да плаща за премахването на силиконови гърди

  • 28 декември 2011 17:13

  • 2765
  • 2
Касата няма да плаща за премахването на силиконови гърди
© Интернет

Здравната каса няма да плаща за премахването на силиконови гърди на френската компания Poly Implant Prothesе (PIP).

Компанията фалира през март 2010 г. след като беше доказано, че е поставяла в имплантите технически, а не медицински силикон. Това съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.

Федералният институт за лекарствата и медицинските продукти на Франция твърди, че 19 са случаите, при които имлантите на фирмата PIP са се спукали, осем жени са развили рак, а три са починали. Експертите предполагат, че болестта се дължи на качеството на силикона, с който са били напълнени гърдите им. В България 3000 жени носят опасните силиконови гърди.

У нас все още няма доказан случай, при който френските импланти да са навредили на дадена пациентка, обясни пред Дарик националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев. „При жени, които не желаят по една или друга причина да ги отстранят, се препоръчва наблюдение. Френската препоръка е, че е добре да се махне. В най-лошия случай, ако се спука, може да се получи възпалитен процес”, коментира той.

Здравният министър също потвърди, че няма доказан случай в България за възникнали здравословни проблеми при жени, поставили опасните импланти.

Франция и Венецуела предложиха безплатно да се отстранят от жените опасните силиконови импланти. Българската държава, обаче няма да предложи тази екстра на жените, пожелали да уголемят гърдите си, обясни Константинов. „Аз мисля, че е кощунство в икономическа криза, когато се мъчим за тези деца да осигурим лечение, да тръгнем да плащаме за импланти, защото някоя дама е искала да се направи такава, каквато не я е направила природата”, заяви министърът.

Български пластични хирурзи ще предложат на здравния министър да се наложат солени санкции за лекари, които поставят силиконови импланти на момичета под 18- годишна възраст. Според лекарите импланти на непълнолетни трябва да се поставят само когато това се налага по медицински причини. „Ние лекарите не сме за това - за абитуринетската вечер да й подарим гърди”, каза доц. Евстатиев. Той обясни още, че самата специалност на пластичните хирурзи вече е твърде комерсиализирана.

Последвайте канала на

2765 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
plamenp59

2012.10.05 | 10:21

2
„Аз мисля, че е кощунство в икономическа криза, когато се мъчим за тези деца да осигурим лечение, да тръгнем да плащаме за импланти, защото някоя дама е искала да се направи такава, каквато не я е направила природата”, заяви министърът. Така е,прав си е господин здравният министър.Кощунство е.Само че до като четох статията се сетих едни думи на Плевнелиев по време на дебата с опонента му .На въпроса какво мисли за разрешението и добива на шистов газ отговори нещо от сорта че в ЕС има най високи екологични норми не само в Европа но и в света.Та май и за другите норми така се говори.Нима няма комисия която да разрешава какви лекарствени препарати да бъдат допуснати на пазара.Нима не се плащат тези разрешения.Нима държавата не е събрала ДДС от всяка изкуствена гърда.Наистина е право на избор дали ще си със силикон някъде по тялото .Но кой ще носи отговорноста когато се продава в държавата нещо вредно за здравето?Приказките на министъра подхождат на една неговата предшественичка Мими Виткова.Нали същият този министър издаде заповед да се закупят автоклави и автоклавирането да става в самите практики а не да се позлзват услугите на поликлиниките срещу заплащане.Добрата европейска практика го налагала.Голям европеец е този министър.Накара всяка дентална практика да похарчи по няколко хиляди по време на криза.Още няма страна в ЕС от новоприетите с такива изисквания.Сега е ред на оториноларинголозите.После на гинеколозите.Да приготвят по 4 бона и това е. Нищо че е криза.Нищо че ще си ги вземат от пациентите.Какво му пука.Оправяйте си и циците и останалото.Още май и договора не е подписал.Не се прави така реформа.Не стигали парите.Ами как ще стигат да попитам.Как като здравната система една голяма цица захапана от няколко места.Здравна каса, лекари, стоматолози.То не бяха родили мъже,лекувани мъртви,извадени зъби по няколко пъти.Това е задължението на министерството,да прекъсне порочната практика на точене от касата.Нищо не направи и този министър като предишните.Само една голяма уста и един лаком г.з .
Деси

2012.01.01 | 14:54

1
Ами нормално е да не палаща...Ха и това остана. Има доста по-важни ипо-спешни неща, които трябва да се финансират.

Добави коментар

Водещи новини