Нигяр Джафер: Реформите на ГЕРБ водят до по - големи проблеми

  • 22 декември 2011 09:35

  • 954
  • 0
Нигяр Джафер: Реформите на ГЕРБ водят до по - големи проблеми
©

През последните месеци само в ИСУЛ са починали петима водещи специалисти в своите области, защото стресът е огромен. Жертва бих казала, че е правителството.

То е жертва на собствената си некомпетентност и заблуда, че народът много го харесва, защото отново даде висок вот на доверие на тези избори. Правителството започна да предприема мерки, които ще задълбочат проблемите в здравната ни система. Това коментира в предаването "Преди всички" депутатът от ДПС и член на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер. Тя отнесе и здравния министър Стефан Константинов към жертвите на системата и на министър Дянков.

Джафер е сред 60-те народни представители /от ДПС и Коалиция за България/, които дават текстове от Закона за бюджета на НЗОК на Конституционния съд. Оспорваният текст е този, който предвижда трансфер от 100 млн. лв. от бюджета на Касата към бюджета на здравното министерство.

"В Закона за бюджета на НЗОК е записано, че имаме здравносоигурителен модел и здравноосигурително право – правото на хората да бъдат обслужвани с парите, които внасят от своите вноски. На второ място – там е записано, че всеки трябва да има достъп до здравна помощ. На трето място – има ангажименти на държавата, например достъпът до спешна помощ е абсолютен държавен ангажимент. Ето защо опитът да се изземва непрекъснато от тези пари, които хората внасят, действително е порочна практика. Има доста случаи на решения, включително и текущи дела, които по някакъв начин регламентират правото на хората да получават такава помощ срещу парите, които внасят. Оказва се всъщност, че здравно осигурените хора в България по някакъв начин са наказани. Техният брой намалява непрекъснато, защото те са демотивирани от това, което се случва", обясни депутатът от ДПС.

На питане, което отправих към Симеон Дянков за броя на неосигурените към края на септември, той отговори, че здравно неосигурените в България са 1 950 150 души. Това значи, че огромната тежест се понася от хората, които са здравно осигурени. На всичкото отгоре някой просто взема парите, които те внасят, и ги дава за други задължения, които държавата с други средства трябва да покрива. Смятаме, че това е опит да се прикрива немощта на вицепремиера Дянков и на администрацията да събира другите приходи в бюджета, коментира още Нигяр Джафер.

Последвайте канала на

Десислава Станева
954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини