Ваньо Шарков: Ще обжалваме решението на ВАС (видео)

  • 22 ноември 2016 11:14

  • 8281
  • 4
Ваньо Шарков: Ще обжалваме решението на ВАС (видео)
© Булфото

Ще обжалваме решението на ВАС. Системата продължава да работи. Това каза зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков по време на пресконференция, предаде репортер на Новини.бг.

По думите му с новата система са спестени 14 млн. лв. по-малко за 15 дни. „Това е само достатъчно като ефект и е спирачака срещу хората, които си позволяват да източват НЗОК. Това вреди не само на нас като пациенти, но и на изрядните болници. Има спад при хоспитализациите само за 15 дни“, посочи Шарков.

Новината за решението на ВАС породи смут и объркване както сред пациентите, така и сред лечебните заведения, които не бяха сигурни как трябва да приемат болните.

„18 481 хоспитализации по-малко само през ноември. Това показва как е работила системата преди въвеждането на идентификатора. 364 211 регистрирани пациенти до края на миналата седмица (4 месеца). При което имаме 318 отказа, които не са били причина тези пациенти да не бъдат хоспитализирани. Отказът е един промил от общия брой пациенти. Това е ефектът от въвеждането на системата. В момента системата работи във всички лечебни заведения в страната“, увери зам.-здравният министър.

Шарков демонстрира мобилната услуга, която вече работи. Тя уведомява пациента, ако някой иска да злоупотреби с данните му.

„Само това е безплатният вариант за пациентите, всяко друго решение ще струва пари“, предупреди още Шарков. Той даде пример с това да си извадиш шофьорска книжка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8281 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гробарят

2017.04.06 | 21:50

3
Поредната глупост на" здравеопазването"пръстовият идентификатор цели единствено облагодетелстване на фирмата изпълнител на този безсмислен проект,най-вероятно избрана без конкурс т.е далавера !Поредният нехуманен жест с привкус на корупция от страна на МЗ.

2017.04.06 | 21:50

4
А вашата глупост кого обслужва?
Зара

2016.11.22 | 17:31

2
Да, има по-малко хоспитализации през ноември, защото когато по някаква причина /най-често поради срив на прехвалената им система/ пациентът не може да се регистрира, лечението му остава за сметка на болницата. И това ако не е фалшива икономия, здраве му кажи!

2016.11.22 | 17:30

1
и тоя ..педал се има за здравен работник ...с пипането на уреда ..могат да се заразят всички ..лична хигиена ..това да не е само понятие ,,ако крастав го пипне и аз съм след него ..и това ли е ..здравна реформа ..процентите от апаратите ..право в джоба на ..менгеле и на шарко ..е как няма да лае ..аз бих се скъсал...

Добави коментар

Водещи новини