Лечебни заведения са получили неправомерно над 800 000 лева

  • 21 ноември 2016 15:19

  • 3562
  • 0
Лечебни заведения са получили неправомерно над 800 000 лева
© Булфото (архив)

Лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лв., каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков. Сумите ще трябва да се връщат, тъй като експерти от Централното управление на НЗОК са проверили 14 болници и проверките са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков. По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Нови медицински изделия ще заплаща НЗОК от 1 април, са решили членовете на Надзорния съвет, допълни Шарков. Предвиждат се и още 150 тест-ленти за контрол на кръвната захар за пациенти, страдащи от диабет.

След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков и обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн.лв. по-малко за първите две седмици на ноември. Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има, каза още Шарков.

Последвайте канала на

БТА
3562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини