Старите хапчета обратно в аптеката, не в боклука

  • 08 декември 2011 06:42

  • 869
  • 1
Старите хапчета обратно в аптеката, не в боклука
©

Старите хапчета вече не трябва да отиват в кофата за боклук, а да се връщат в аптеката. Това гласи проект за нова наредба на екоминистерството, която трябва да влезе в сила през 2012 г.

Целта е лекарствата с изтекъл срок на годност да не попадат в ръцете на деца или възрастни, които могат да ги изпият и навредят на здравето си. В момента няма текст, който да задължава пациентите да изхвърлят лекарствата на определено място или пък да ги предават на оказани за това места. Според експертите от екоминистерството изхвърлянето на хапчета и течни препарати в канализацията е също толкова опасно, колкото и в кофата за боклук, пише в. „Стандарт”.  

 Затова експертите на Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко предлагат старите хапчета да се връщат в аптеката. "Няма да има условие да се връщат там, където са купени, а в най-близката за пациентите аптека", коментираха експертите. Фармацевтите от своя страна пък ще са длъжни да приемат всички лекарства, които бъдат върнати. Аптекарите ще трябва да имат определени места за съхранение на опасните хапчета. Тепърва експертите на екоминистерството ще преценяват на какви точно условия трябва да отговарят тези места. На определен период от време пък аптекарите ще предават на специални фирми препаратите за унищожаване. У нас в момента разрешение за такава дейност имат 15 компании. Те обаче сега приемат лекарства за унищожаване само от болниците. Аптекарите пък връщат директно на дистрибуторите хапчетата с изтекъл срок на годност, които не са продадени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.08 | 09:55

1
никъде не пише колко % от цената ще се плащат при връщане в аптеката

Добави коментар

Водещи новини