Безплатни прегледи за туберкулоза в сливенската болница

  • 07 декември 2011 10:49

  • 569
  • 0
Безплатни прегледи за туберкулоза в сливенската болница
©

До края на седмицата в отделението по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" – Сливен се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза.

Всеки, който смята, че има нужда от преглед, може да посети кабинета в отделението за туберкулозно болни, което се намира в сградата на бившата тубболница.

Такива прегледи се извършват във 29 лечебни заведения в цялата страна. „Седмицата на отворените врати” се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Кампанията се провежда за четвърти път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. Общо 13 924 лица са прегледани и изследвани за туберкулоза по време на подобни кампании през март, юни и септември 2011 г.

Новооткритите диагностицирани случаи на туберкулоза са 160, като всички са приети за лечение. Открити са и 558 души с латентна туберкулозна инфекция, които са насочени за химиопрофилактика. Оплакванията на пациентите с туберкулоза са обща отпадналост, безапетитие, температура, кашлица, нощни изпотявания, отслабване на тегло, загуба на работоспособност и физическа активност.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини