Учените разработиха ваксина срещу вируса Ебола

  • 06 декември 2011 08:11

  • 3775
  • 2
Учените разработиха ваксина срещу вируса Ебола
©

Учените са разработили ваксина, която предпазва мишки срещу смъртоносната форма на вируса Ебола. Открита за първи път през 1976 г., Ебола убива повече от 90% от хората, които са заразени с болестта.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

Ебола е група от 4 вируса от семейството Filoviridae. Към същото семейство спада и вирусът Marburg, но някои различия с Ebola го отделят от 4-те ѝ вируса.

Еболата е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.

Според изследователите това е първата ваксина срещу болестта. Резултатите са докладвани в списание Proceedings на Националната академия на науките, цитирани от Би Би Си. Новата ваксина съдържа синтетичен вирусен протеин.

Ваксината предпазва 80% от мишките, инжектирани със смъртоносния щам, заяви биотехнологът Чарлз Арнцен от Университета в Аризона.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3775 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимос

2014.10.18 | 08:16

1
Това е поредния вирус създаден от човечеството. Или за да се печели от ваксината. Или на някой му се играе на зомбита

2014.10.18 | 08:16

2
след спина пуснат още през 56г. от американското правителство, сега и ебола- кой ли ще е следващия експеримент върху човечеството ???????

Добави коментар

Водещи новини