Избор на екип при раждане - при допълнителна здравна осигуровка

  • 06 декември 2011 06:47

  • 3152
  • 0
Избор на екип при раждане - при допълнителна здравна осигуровка
© Булфото

Изборът на екип при раждане да се прави при наличие на допълнителна здравна осигуровка в частен здравен фонд, предлага председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По думите й размерът на осигуровката би трябвало да достигне сегашните суми за избор на екип в лечебните заведения, а именно между 500 и 900 лева за различните специалности.

Предложението е заради създалото се напрежение между лекари и пациенти след поредицата смъртни случаи на родилки. Идеята не е обсъждана със здравното министерство.

"В повечето случаи раждането е предвидимо кога ще се случи. Тя (родилката - бел. ред.) би имала достатъчно време преди това да внесе своята осигуровка и да си направи избор на екип, да си осигури допълнителни грижи. Това не би могло да се приложи във всички специалности, във всички случаи, защото, например, ако счупиш крак и преди това не си се осигурил доброволно, но искаш определен лекар да направи ортопедичната операция, няма как да предвидиш събитията и тогава би могло да се разчита на сега съществуващата практика - да можеш да си избереш екип в момента, преди самата операция. Но не означава, че ако не си осигурен в доброволно здравноосигурителен фонд, няма да получиш такава помощ", коментира Атанасова.

На въпрос какъв размер да е вноската за допълнителната осигуровка за раждането, Десислава Атанасова отговори, че има различни здравноосигурителни пътеки, които имат различно покритие, но по думите й, за болничен престой осигуровката е около 220-230 лева годишно.

Последвайте канала на

3152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини