Д-р Дариткова: Така или иначе системата се нуждае от реформиране

  • 14 март 2016 10:28

  • 2341
  • 3
Д-р Дариткова: Така или иначе системата се нуждае от реформиране
© Булфото

Решението на КС е единствено в посока на това, че трябва да има ясно разписани критерии, които да позволят разделянето на пакетите. Това коментира председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова пред БНР.

„Нека да припомним какъв е текстът, който години наред дава право на министъра на здравеопазването да определя основен пакет, а именно досега действащият текст, който след решението на КС става отново валиден е: "Медицинската помощ се определя като основен пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Основният пакет се определя с наредба на министъра на здравеопазването."

"И в сега действащия текст нямаме критерии, министърът на здравеопазването като отговорен по закон за цялата здравна система може да определя в този основен пакет всички видове заболявания, профилактика, медицинска помощ, които се полагат на здравноосигурените български граждани. И това е било действащ текст в рамките на 15-те години, в които е функционирала НЗОК като основен фонд. В рамките на това действие на този текст министърът всяка година в тази наредба описва заболяванията, без да имаме ясно разписани критерии как и какви трябва да бъдат те в закона. И на базата на това свое действие той определя какво получават здравноосигурените граждани, като се спазва Закона за нормативните документи“, каза д-р Дариткова.

„Министър Москов така или иначе има своето право да напише тази наредба и по досега действащия, и по текста, който беше отменен. Аз смятам, че той искаше ясно да се дефинират възможностите за отлагане на лечението на някои заболявания. И сега в направлението за хоспитализация фигурира отметка „планов” или „спешен” е приемът. Предполага се, че разделянето на основния и допълнителния по някакъв начин ще приоритизира заболяванията, които ще дадат възможност общите показатели на здравето на нацията в дългосрочен период да бъдат подобрени и в същото време да се въведе плановост в лечението, която да бъде нормативно регламентирана“, посочи Даниела Дариткова.

„Така или иначе системата се нуждае от реформиране. Така или иначе трябва да се търсят решения, които са в интерес на българските граждани и тази система да се подреди. Важно е сега, че в момента е публикувана наредбата, която ще помогне да се реши проблема и от 1 април това ще бъде пакетът, по който ще се лекуват българските граждани. Важно е всички медицински специалисти, дружества, изпълнители на медицинска помощ да се информират за съдържанието на тази наредба, защото имаше известни възражения по отношение на предходната и сега е моментът, в който те трябва отново да напишат, съгласно изискването в периода на обществено обсъждане. Ако имат забележки, защото е много полезно да се чуе мнението на всички, които са заинтересовани от медицинската помощ, която ще се получава след 1 април".

"Предстои отново дебат по темата за това трябва ли в закона да се заложи действието, изискването за това да се разделят пакетите. Това е бъдещ разговор. Това, което в настоящето се случва, е именно тази наредба, която трябва да бъде обсъдена и мненията, за която сега своевременно трябва да бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването“, допълни тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2341 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.17 | 18:27

3
Пълни глупости че търсите решения в интерес на гражданите.
капут - ибриков-червеногъзов модератор

2016.03.17 | 18:27

2
ти си знаеш ,нали!?

2016.03.14 | 23:03

1
тази на снимката не е Дариткова

Добави коментар

Водещи новини