От НЗОК обясниха за избора на по-скъпата оферта за пръстов идентификатор

  • 01 март 2016 07:31

  • 3279
  • 2
От НЗОК обясниха за избора на по-скъпата оферта за пръстов идентификатор
©

Внесена бе документация за обществена поръчка за електронен идентификатор. Процедурата съдържа методика за оценка на техническите предложения на фирмите. Избрана бе икономически най-изгодната цена, като същевременно тя отговаря на най-високо техническото задание. Спечелилата фирма е предложила по-висока цена, но по отношение на сигурността тя е предложила по-добри периметри. Това каза Иванка Кръстева, която е подуправител на НЗОК, в ефира на БТВ.

Тя допълни, че от петък тече 10-дневен срок за оспорване на решението в КЗК от загубилата фирма, но техническото задание дори не е било оспорено в хода на процедурата.

Иванка Кръстева разясни какво представлява генерирането на персонифициран идентификатор в аптеката. „Тази система не снема пръстов отпечатък. В системата няма да се съхранява пръстов отпечатък. В нея ще се съдържа цифров код, който се генерира от три точки на пръста. Тази база данни ще се съхранява на отделен сървър“, категорична бе Кръстева.

Тя увери, че ако ви се наложи да купите лекарства на друг човек, то вие ще сте упълномощени за това, примерно от аши роднини. Кръстева е категорична, че по този начин ще спрат злоупотребите със средства на Касата.

Тя изрази съжаление, че БЛС е отказал да подпише Националния рамков договор. По думите й той е бил един от най-добрите. „Рискове за пациента няма да има“допълни тя, но допълни, че така партньорският момент в договореностите ще отпадне.

Онкоболните у нас ще имат на разположение една високотехнологична апаратура, заради която преди се лекуваха в чужбина. Онколекарствата не са в риск. В списъка фигурират всички от тях, успокои Кръстева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
капут - ибриков-червеногъзов модератор

2016.03.22 | 21:52

2
ти си знаеш нали?
Пенчо

2016.03.22 | 21:51

1
До сега никой не е обяснил да ли новородените ще се идентифицират с този апарат.Та и те са по клинична пътека.

Добави коментар

Водещи новини