Стефан Константинов: Започваме проверка на Агенция "Медицински одит"

  • 17 ноември 2011 15:05

  • 2874
  • 5
Стефан Константинов: Започваме проверка на Агенция "Медицински одит"
©

Министерство на здравеопазването започва проверка на работата на изпълнителна агенция "Медицински одит", съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование, след като откри реновираната клиника по репродуктивно здраве в Майчин дом. Причината за проверката е докладът, който е подготвила агенцията за нарушения в болница "Св. Иван Рилски".

В началото на миналия месец лекари от Клиниката по неврохирургия се обявиха против инсталираните камери за видеонаблюдение и следене в операционните зали. В отговор директорът на болницата д-р Дечо Дечев заяви, че по този начин следи за нарушения в отделението. По-рано през деня д-р Дечев заяви, че докладът на агенцията е манипулиран, защото не е отчел редица нарушения, извършени в клиниката и заснети от камерите, предаде Дарик.

По думите на д-р Дечо Дечев докладът на медицинския одит не е отчел, че лекарите от неврохирургията са манипулирали медицинската документация. Според него записите от камерите доказват, че пациентите са били подвеждани да си плащат за избор на екип, а в последствие са били оперирани от други лекари. По думите на Дечев пациенти са били в състояние на командно дишане часове наред, без да стартира операцията. Всичко това не е било отразено в доклада на одита: "Изготвянето на протокола в този му вид е манипулиран със съгласието на ръководителя на агенцията".

Д-р Дечо Дечев заяви, че ще сезира прокуратурата за действията на директора на одита доц. Златица Петрова, ако докладът не бъде преразгледан.

Министърът на здравеопазването също коментира, че ведомството започва проверка. "Аз ще искам обяснения от управляващия тази агенция. Тази агенция е да дава съвети, да показва слабостите и да налага санкции, а не води собствени политики и да решава кое да прикрие и кое не". На въпрос дали одобрява пациентите да бъдат наблюдавани с камери, министър Константинов заяви: "Разберете, че е важно за сигурността на пациента да има камери в коридорите, включително и в операционните. Въпросът е, че пациентите трябва да бъдат информирани и да знаят, да имат избор. Ако кажат, че изрично не искат да бъдат наблюдавани, това тяхно желание трябва да се уважава", заяви Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование.

В момента камерите в „Св. Иван Рилски" не работят, а за двата месеца през които са функционирали, пациентите не са били информирани, че ще бъдат снимани по време на операциите.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2874 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Angry

2011.11.17 | 17:50

1
Най добре е да се закрие това здравно министерство. Лекарите в българия са единствено в интерес на собственото благосъстояние. Единствено циганите се облагодеталстват от б-то здравеопазване, при това че и не плащат и един лев здравни осигоровки. Да се открият частни фондове както и частни клиники както е на запад. И без това почти всеки познат който е лежал в болница е била частна! Същото да стане и с НОИ само така ще лешим тея паразити циганите от помощи!
Илиев

2011.11.17 | 19:02

5
Самоче нашето толкова страхотно и невероятно правителство има политика насочена срещу частните болници. Правителството твърди че частните болници са неконкурентноспособни и налага невъзможни изисквания (като тези изисквания не подобряват ослугите които предлагат болниците) и по този начин ги затварят. Който се интересува и чете по въпроса знае как става номера - наредба 49 на мз също и диагностичносвързаните групи.
grigori

2011.11.17 | 18:06

3
Много си прав обаче! ако закрием НОИ и циганите ще престанат да смучат от държавата пенсиите на българските пенсионери ще се вдигнат доста. Причините са че 1 милион цигани от които 15% само работат това са 850 000 души които НОИ издържа! И както казват циганите са като хлебарките имали хранителна среда стоят няма ли бягат, и ако се изселят ще е много добре!
ZORO

2011.11.17 | 18:36

4
AMI TO MIASTO I NA MNZ I NA NOY SIE KAKTO E BILO V ZARSTVO BALGARIA -PRI VATRSHNITE RABOTI!!!!KOLKO MNOGO CHINOVNICI SHTE OTPADNAT OT HRANILKATA NA BEDNATA NI STRANA !!!
sportnamedicina

2011.11.17 | 17:50

2
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини