Неврохирурзите настояват НЗОК да финансира напълно две нови терапии за лечение на Паркинсон и епилеп

  • 26 август 2015 07:37

  • 2282
  • 0
Неврохирурзите настояват НЗОК да финансира напълно две нови терапии за лечение на Паркинсон и епилеп
©

Неврохирурзите настояват здравната каса да финансира напълно две нови терапии - дълбока мозъчна стимулация за лечение на болестта на Паркинсон и хирургично лечение на епилепсията.

Това каза в интервю за БТА неврохирургът д-р Красимир Минкин от болница "Св. Иван Рилски". По думите му сега здравната каса не плаща консуматив, струващ 40 000 лева за болестта на Паркинсон, както и изследвания, необходими за предоперативна подготовка за хирургично лечение на епилепсия на стойност 10 000 лева. По думите на специалиста въвеждането на нов метод на терапия не е само с участието на лекарите, а и на здравеопазната система.

Болестта на Паркинсон и епилепсията са болести, които не подлежат на профилактика. Повечето случаи се дължат на множество фактори, свързани с предразположеност, а не толкова с вредна среда. Няма специфични препоръки, които биха могли да предпазят от тези две болести, поясни неврохирургът. Подобрението при пациентите, които са лекувани с дълбока мозъчна стимулация, е с над 90 процента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини