Увеличават парите за лечение на онкоболните догодина

  • 31 октомври 2011 15:58

  • 788
  • 0
Увеличават парите за лечение на онкоболните догодина
©

По време на днешното си извънредно заседание Министерския съвет одобри законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012 година, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

В документа е предвидено през следващата година касата да получи 2,6 млрд. лева под формата на приходи и трансфери, като 1,6 млрд. лева от тях ще дойдат от здравните вноски. 941 млн. лева са трансфери за здравно осигуряване.

Предвидените разходи са в размер на 2,6 млрд. лева, като от тях за здравноосигурителни плащания ще бъдат отделени  2,2 млрд. лева. Това е с 250 млн. повече спрямо заложеното в бюджета на касата за тази година. Увеличението ще отиде основно за лечението на онкоболни и хора с бъбречна недостатъчност и за осигураване на медикаменти за тези заболявания.

Повече са и предвидените средства за болнична помощ – 1,16 млрд. лева. Средствата за извънболнична помощ се запазват на същите нива, каквито са и през 2011 г.

За първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) са предвидени 169 млн. лева, а за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) – 171 млн. лева.  За медико-диагностични дейности ще се изразходват 71,5 млн. лева, е записано още в законопроекта. 

Освен това в проекта е предвиден и резерв за неотложни разходи по чл. 25 от Закона за здравното осигуряване е в размер на 261,5 млн. лева или 10% от здравноосигурителните приходи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини