Пациенти се обявиха срещу предложенията на НЗОК

  • 16 юли 2015 14:24

  • 2795
  • 0
Пациенти се обявиха срещу предложенията на НЗОК
©

Пациентите не са съгласни с предложение на НЗОК, с което сама да определя нивата на реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение. Категоричното си несъгласие заяви членът на Надзорния съвет Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, цитиран от БТА.

Това е предложение, което ще се обсъжда на предстоящо заседание на Надзорния съвет и е направено от НЗОК, уточни той. В предложението се посочва, че след решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране, НЗОК да може да има "последната дума", допълни Хасърджиев. Досега Съветът взимаше решения на базата на фармако-икономически анализи и на оценка на здравните технологии, а НЗОК би могла да взима подобни решения само на основание на финансови мотиви, а не в интерес на пациента, каза още той.

По думите на Хасърджиев, ако това предложение бъде прието, то ще забави с около две години достъпа на пациентите до лекарства. Той припомни, че страната е била в подобно положение - на двустепенно решение, преди 4-5 години и тогава България е била много сериозно критикувана от европейските институции. Съгласно Директивата за прозрачност има изискване за "процедура на едно гише", което представлява еднстепенно решение.

Друго предложение на НЗОК, с което пациентите не са съгласни, е лекарства, които са за едно и също заболяване, но с различна химична съставка, да могат да се групират в една група и НЗОК да заплаща най-евтиното от тях. И сега има такава възможност, но само ако лекарствата имат еднаква терапевтична ефективност и еднакъв профил на безопасност. Ако предложението се одобри, пациентите или ще трябва да си доплащат за лекарства, или ще трябва да се заменят лекарства, което не винаги е безопасно, особено при лечение с биологични продукти, обясни Хасърджиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини