Стотици българи избират между медикаменти и хляб

  • 15 юли 2015 20:30

  • 2874
  • 1
Стотици българи избират между медикаменти и хляб
©

Над 100 млн. лв. не достигат в бюджета на НЗОК за лекарствата за домашно лечение. Това са плащанията към аптеките, които дават медикаменти на хронично болните пациенти с рецептурна книжа и с намаление, съобщава News7.

Утре надзорът на НЗОК се събира отново, за да обсъди проблема и да потърси начини за решаването му. 

Болните пенсионери броят стотинките си, а в здравната каса броят милионите, с които разходите за лекарства за домашно лечение нарастват. Към края на май месечното потребление е 54 млн., а до края на годината има по 39 млн. на месец. В противен случай недостигът ще е 105 млн. лв. Най-сериозен е ръстът на онкопрепарати.

Обикновено през есента под заплахата от протести се търсят допълнително пари. Ще се повтори ли сценарият с недостига на средства и ще има ли актуализация на бюджета, вероятно ще стане ясно на утрешното заседание на надзора на здравната каса.

В проекта на дневен ред на НЗОК е включено обсъждането за възлагане на обществена поръчка за леки автомобили за нуждите на фонда. В същото време миналата седмица беше декларирано, че всички разходи ще бъдат пренасочени за покриване на милионите недостиг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2874 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.16 | 08:04

1
DA BUDEM KOREKTNI--HILYADI UNIZENI

Добави коментар

Водещи новини