Пациенти разпродават имуществото си, за да се лекуват

  • 13 юли 2015 21:48

  • 2688
  • 0
Пациенти разпродават имуществото си, за да се лекуват
©

Болни продават къщи и имоти, за да спасят живота си. Скъпоструващи медицински изделия, наречени ендопротези, които се покриват частично от НЗОК, понякога са единственият вариант за оцеляване. Цената им може да достигне 50 хил. лева, сума непосилна за мнозина, съобщи News7.

За първи път у нас, използвайки специални безкръвни техники чрез имплантирането на медицинските изделия, беше спасен мъж с аневризма на коремната аорта. Това е едно от най-рисковете за живота състояния, но болният плаща за него около 30 хил. лева. Това е разширение на кръвоносния съд, което може да доведе до фатални последици. С годините аневризмата се увеличава и единственото решение е операция. Димитър има избор. Да се оперира по класическия метод безплатно или ендоваскуларно, но срещу хиляди левове.

65-годишният мъж събира пари от роднини и приятели и в събота е опериран безкръвно.

Отскоро по света се прилагат и безкръвни такива интервенции. Лекарите са използвали няколко различни техники, което е новост при безкръвните операции. Заради скъпите медицински изделия болни не се решават на операция, а изхода може да е фатален. Други затъват в дългове. От догодина сърдечно-съдовите заболявания, които водят до висока смъртност, каквато е аневризмата, ще бъдат включени в основния пакет.

Здравният министър гарантира, че лечението им ще е напълно безплатно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини