Лекари масово крият доходи, не дават касови бележки

  • 27 октомври 2011 07:10

  • 3226
  • 8
Лекари масово крият доходи, не дават касови бележки
©

Джипита масово укриват доходи, като не издават касови бележки за потребителската такса, която прибират от пациентите.

Това установи проверка на „Монитор” в поликлиники в най-големите жилищни комплекси в столицата ­ „Люлин” и „Младост”. Екипът на вестника пресрещна на излизане от различни кабинети 19 пациенти, платили на джипито си по 2,70 лв. за прегледа, като нито един от тях не беше получил бележка. Всички обаче признаха, че сами не са искали фискалния си бон за платената сума. „Те не дават касови бележки”, изненада се от въпроса Стефка Атанасова от „Младост-3“.

Личните лекари и стоматолозите са задължени да издават фискален бон за потребителската такса по Закона за облагане доходите на физическите лица, тъй като се водят към свободните професии.

„Правили сме стотици проверки на джипитата. При тях са констатирани такива нарушения”, коментираха пред „Монитор” от Националната агенция по приходите. От там уточниха, че не е задължително във всеки кабинет да има касов апарат, когато става въпрос за медицински центрове или поликлиники, които са юридически лица. Тогава фискалната машинка е на регистратурата и от там трябва да минават всички плащания.

Ако това не се случва и данъчните го констатират, глобата е до 3000 лева. При повторно нарушение тя скача до 10 000 лв., а може да се стигне и до затваряне на медицинския център или поликлиниката. При положение че потребителската такса се плаща в кабинета на личния лекар обаче, той трябва да издава касови бележки. В противен случай укрива доходи и така нарушава данъчното законодателство, разясниха от НАП.

От НЗОК пък уточниха, че те не са задължени да следят личните лекари дали издават касови бележки или не, тъй като тази дейност се регламентира в данъчните закони. Те обаче биха могли да сътрудничат на НАП в обща проверка. От касата могат да им предоставят информация за това колко пациенти са минали на преглед през кабинета на даден личен лекар. Така данъчните ще могат да засекат броя издадени касови бележки с реалния поток от пациенти. От здравната каса уточниха, че те заплащат на джипитата месечна такса за броя на вписаните в листите им хора, без значение дали те ходят на преглед или не.

Въпреки че не издават фискални бонове, пред кабинетите на джипитата в столичните поликлиники услужливо са залепени ценоразписи с тарифите за прегледи за здравноосигурени и неосигурени.

„Само ни вземат парите, а насреща нищо! С часове чакаме пред кабинетите, а докторите или изобщо ги няма, или си пият вътре кафето, без да ги интересува дали имат пациенти или не”, разпали се Любомир Стоицов, докато вчера сутринта чакаше за преглед в ДКЦ-12 в „Люлин”. „На влизане и на излизане даваме по 3 лв., а почти никакво внимание не ни обръщат, най-много кръвното да ми премерят”, намеси се и възрастна жена, която не сменяла джипито си, защото „всички са еднакви”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3226 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
любен

2011.10.31 | 11:34

3
абе хора престанета да плюете по лекарите. В една държава това трябва да са най - добре заплатените хора защото се полагат толкова много усилия и после отговорността е много голяма. Мога само да ви кажа че след 10 години в България няма да останат лекари тогава ще спрете да се оплаквате
чичо Доктор

2017.12.27 | 18:32

8
Любчо докторите в България вече не си знаят парите Иди в някоя тур операторска агенция и питай докторите къде почиват и до къде пътуват После виж на паркинга пред поликлиниката чий са най лъскавите автомобили и тогава пиши че след 10 години няма да има лекари
клио

2013.08.12 | 08:15

7
Когато лекарската и зъболекарска професии у нас бяха като всички останали,здравеопазването беше на ниво,за разлика от сега.Някой да е видял осъден лекар за грешка-такъв няма,а информации за грешки с фатален икрай слушаме ежедневно.Мисля че лекарите трябва да се замислят малко в коя държава живеят,колко получавати колко дават и съвместими ли им са доходите с тези на всички обикновени хора,а не на лъжеполитиците и мутрите.До този момент касов бон от лекар или зъболекар аз не съм получавал.Какво трябва да си мисля за скапаната ни мижутурска управа.
BG

2013.08.12 | 08:15

6
СТАТИЯТА Е ВЯРНА! ГОРКАТА ИСТИНА Е,ЧЕ ЛЕКАРИТЕ СИ СЛАГАТ ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА В ДЖОБА.А НА НАС-ПАЦИЕТИТЕ Е НЕУДОБНО ДА СИ ПОИСКАМЕ РАЗПИСКА,ЗАЩОТО НЕ ДАЙ БОГ СЪС ЗДРАВЕТО НИ ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО СЪЩИЯ ТОЗИ ЛЕКАР ОТ КОГОТО СЪМ СИ ПОИСКАЛА РАЗПИСКА НЯМА ДА МИ ОБЪРНЕ НИКАКВО ВНИМАНИЕ..............И ТОВА ВСЕОБЩО ПЛАДНЕШКО ОБИРАНЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДО СВЕТЛИЯ ДЕН,КОГАТО НЯКОГА НЯКОЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НАЙ-ПОСЛЕ СЕ СЕТИ ДА КОМПЮТЪРИЗИРА ЦЯЛОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ (А ПАЦИЕНТИТЕ ДА ИМАТ ЛИЧНА ЕЛЕКТРОННА КАРТА КАКТО Е В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ) И ЛЕКАРИТЕ ДА ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СЪБИРАНЕ НА ПАРИ В ДЖОБА,А ЩЕ СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА СИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Стоян

2013.08.12 | 08:14

5
Нито един лекар не издава касова бележка.Всички лекари работят на частно.Хайде,представете си,колко прегледи се извършват на ден в държавата в частните кабинети,средно по 25-30 лева.Умножете го по 5 дни,после по 52 седмици.Всички данъци от тези прегледи не отиват в държавата,а в джобовете на лекарите.
Баба Яга

2011.10.31 | 11:35

4
Любчо, абсолютно си прав, че няма да има лекари, ама много по-скоро от 10 години! Всички са се вторачили и си чешат езиците, без изобщо да имат представа за какво става дума, че личните лекари са непрекъснато глобявани и проверявани при дори несъществуващ проблем от ходещата ежедневно за преглед баба, която си няма друга работа... Не мисля, че лекарите са се скъсали да си купуват нови коли, а тези които го правят са единици и обикновено, тези който играят с фармацевтичните фирми или фирмите за консумативи. Когато някой е отделил 12 години от живота си за да завърши медицина и да вземе специалност, тогава може да коментира какво печели един лекар и колко може и знае !
agabaga

2011.10.28 | 08:36

2
Любчо, те трябва да бъдат и най- честните хора в България. Най-добре заплатени, а не най-крадливи. Един нещастен бакалин, който едва свързва двата края, ще му одерат кожата, ако го хванат да не издава касова бележка. Някой по-горе ти каза, да погледнеш пред болниците, кои са най скъпите коли. Ти от памтивека да си видял доктор без костюм?
kinesiotapebg.eu

2011.10.27 | 09:23

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини