Грипът дойде

  • 25 октомври 2011 20:12

  • 1142
  • 0
Грипът дойде
© Булфото

Първи случай на грип за този сезон у нас потвърди националната референтна лаборатория по остри респираторни заболявания. Досега нямаше официално доказване на зараза.

Изследването било поискано от болница, в която лекували пациент с усложнена пневмония. Заключението на специалистите е за щам "Бризбейн". Но се очаква тази зима по-масови да са свинският "Калифорния" и "Пърт".

Преди да излезе положителният резултат, в лабораторията са търсили грипни вируси при 16 пациенти от страната, развили енцефалити и менингите, но съмнението не било потвърдено, пише "24 часа".

Със зачестяването на острите респираторни инфекции ще се увеличи и броят на изследванията в референтната лаборатория, обясниха епидемиолози. Засега нямало основание да се подозира рязък бум на грип, преобладавали други вируси, които удрят гърлото и носа. Понякога се стигало до усложнения като бронхити и пневмонии, но като цяло заразите протичали леко и без висока температура.

Със застудяването се увеличават и желаещите да се ваксинират, каза д-р Мариана Иванова от имунизационния кабинет на Столична регионална здравна инспекция. Над 550 души вече са си поставили инжекцията. Избират между три актуални за сезона ваксини, които защитават от всички очаквани щамове. Сред тях е и вид с по-тънка и малка игла за деликатно поставяне, но и по-скъп. За нея настоявали хора, които се боят от инжекции. Ваксини поставят и лични лекари, и други специализирани кабинети.

Заразата пръскат болните при кихане, кашляне и дори при говор, затова и грипните епидемии пламват бързо. Първите оплаквания се появяват внезапно от 12 до 48 часа след контакта. Температурата се качва до 39-40 градуса, типични са и болки в мускулите и ставите. В рисковата група са хората с хронични заболявания. Новите щамове обаче могат да бъдат агресивни и към млади хора, които не са се срещали с този тип грипни вируси. При леко протичане заболяването отшумява за около 5 дни. В затегнати случаи са възможни вторични бактериални инфекции.

Десислава Станева
1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини