Плащат лечението спрямо възрастта

  • 16 юни 2015 08:53

  • 3509
  • 0
Плащат лечението спрямо възрастта
©

Лечението на едно и също заболяване ще се заплаща различно от здравната каса, като цената ще се определя от възрастта и състоянието на пациента.

Идеята е на новия директор на НЗОК д-р Глинка Комитов, като за момента все още е на етап обсъждане, потвърдиха за здравната институция за "Телеграф".

В момента здравната каса заплаща чрез системата на клиничните пътеки еднакво терапията за едно заболяване независимо от възрастта и съпътстващите заболявания на различните пациенти. Идеята на д-р Комитов е заплащането на лечението да се индивидуализира - тоест в калкулацията на терапията да влязат показатели като възраст на болния, наличие на хронични болежки, които могат да усложнят и съответно да оскъпят терапията му, и други параметри.

Тези показатели ще бъдат вписвани в специален набор от критерии, чието изработване тепърва предстои да бъде обсъдено. Със сигурност обаче разликата в заплащането няма да стане факт до края на годината, увериха от НЗОК. За момента идеята не е обсъждана и с Българския лекарски съюз, който има ключова роля при формирането на цените на пътеките. "Тя може и да има своя рационализъм, но подобно предложение подлежи на обсъждане в хода на преговорите за Националния рамков договор за 2016 година", посочи шефът на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, пише в. "Телеграф".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини