860 човека се нуждаят от животоспасяващи операции у нас

  • 22 октомври 2011 16:02

  • 1162
  • 0
860 човека се нуждаят от животоспасяващи операции у нас
©

Днес в Градинката на донорите в парка „Заимов” в София тържествено беше отбелязан Европейският ден на донорството. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

С помощта на РЗИ и БЧК подобни инициативи бяха организирани във всички областни градове в цялата страна.

За първи път през тази година бяха връчени награди на координатори по донорство. За цялостен принос в развитието на донорството бяха наградени проф. д-р Параскева Стаменова от СБАЛНП „Св. Наум”, проф. д-р Милан Миланов – УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов” и доц. д-р Вилиян Платиканов - УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. За високи постижения бе отличен и координаторът по донорство д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен. Призовете бяха връчени от зам. министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директора на ИАТ доц. Силви Кирилов.

На тържеството бяха връчени награди на победителите в Националния конкурс за рисунка за ученици от 7 до 12 клас. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството - „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В конкурса участваха близо 300 творби. Победителите са Даниела Караиванова от Бургас, Лилия Петрова от Хасково и Александър Ангелов от София. Специални награди получиха Мария Сиракова от Пазарджик и Нона Кузманова от София, както и Петър Петров също от София. С поощрителни награди бяха отличени учениците от Ресурсен център Благоевград, Димитър Апостолов от Средно специално училище за деца с увреден слух – София, Лиляна Кафтанджиева от Помощно училище „Др. Манчов” Велинград, както Вероника Дратанова от Варна, която участва с компютърна анимация. Наградите бяха връчени от популярни лица, които подкрепят кампанията – Адриян Рачев - Румънеца, Евгени Димитров – Маестрото, Георги Милчев – Годжи и Борис Солтарийски.


В памет на последните донори през тази година бяха засадени и още две рози. С едноминутно мълчание и запалена свещичка беше почетена и паметта на всички донори у нас.


Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 човека. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България Европейския ден на донорството се отбелязва за втора поредна година.

Десислава Станева
1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини