Правят регистър на лекарските грешки

  • 20 май 2015 13:22

  • 1315
  • 0
Правят регистър на лекарските грешки
© Getty Images/Guliver

Българският лекарски съюз /БЛС/ започва работа по създаване на регистър на лекарските грешки, като вероятно до 1.6-2 години той ще бъде факт, каза в националния пресклуб на БТА председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Регистърът ще има за цел да защитава лекарите от неоснователни нападки, както и ще бъде методология, от която ще се учим, за да не се допускат неблагоприятни последици, обясни той.

От началото на годината БЛС е издал 198 сертификата за добра практика, които обикновено лекарите ползват, за да напуснат страната. Проблемът с напускащите лекари не е само на съсловната организация, а и на управляващите, каза д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС. Пледираме младите лекари да започват работа с начална заплата 1300-1500 лв., каза още Борисов.

Бюджетът на НЗОК няма да бъде достатъчен през последните три месеца на годината, но БЛС категорично ще отстоява позицията да не се допуска намаляване на цените на клиничните пътеки, подчерта д-р Грозев. Това би довело до увеличаване на обема дейност, извършвана от лекарите, за да се увеличи и заплащането им, но ще влоши качеството на работата им, допълни той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини