Лекуват глаукома с иновативен метод

  • 19 октомври 2011 21:10

  • 1458
  • 0
Лекуват глаукома с иновативен метод
©

Специален имплант под формата на тръбичка, с дължина 2,64 мм, изработен от хирургична неръждаема стомана и с отлична биосъвместимост е спасението на милиони хора, страдащи от глаукома. Най-новият метод за лечение на болестта спира по-нататъшното развитие на болестта.

Имплантът се поставя много лесно в окото, чрез безкръвна оперативна намеса, която трае около 10 минути и болният на следващия ден е възстановен, разказа д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на I МБАЛ София ЕАД по време на представянето на най-новия метод в БТА днес - 19 октомври.

Новият метод дава възможност за бързо възстановяване след операцията и на практика прекратява по-нататъшното развитие на глаукомата.


Имплантът струва 1700 лева и се заплаща от пациента, защото здравната каса все още не е поела този разход, а самата процедура е напълно безплатна. След оперативната намеса пациентите трябва да посещават често профилактични прегледи и да следят състоянието на очите си, посъветва д-р Димитров.

До момента са извършени 3-4 процедури по новия метод в I МБАЛ, посочи д-р Димитров. Досега лечението на заболяването се извършваше с капенето на няколко вида капки, по няколко пъти на ден, заяви д-р Димитров.

По данни на Националната глаукомна асоциация около 800 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. 68 милиона са болните от глаукома по света, като 9 милиона са от Европа, посочи директорът на I МБАЛ.

10% от болните с това заболяване загубват зрението си, посочи още д-р Димитров. Глаукомата засяга най-вече хората между 35-40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас.

Глаукомата не може да бъде излекувана, тя трябва да бъде хваната на време, за да не увреди напълно зрението на пациента. С ранното диагностициране и предприемането на навременни мерки може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено.

По повод учредяването на първия в България Национален пациентски глаукомен клуб утре - 20 октомври в I МБАЛ София ще бъдат направени безплатни прегледи за глаукома на пациенти, които ще посетят лекция, посветена на болестта.

Тази инициатива е първата от поредица лекции, целящи повишаването на информираността на пациентите във връзка със заболяването "глаукома" и неговото лечение.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини