България ще произвежда консумативи за онкоизследвания

  • 17 октомври 2011 17:53

  • 593
  • 0
България ще произвежда консумативи за онкоизследвания
© Булфото

Съвсем скоро у нас трябва да започне производство на скъпоструващи консумативи за най-модерните изследвания в онкологията. В момента у нас има два петскена - в Алескандровска болница в София и във варненската "Света Марина".

Това са апарати за най-модерните диагностични процедури на онкологични заболявания. Те обаче се използват само, когато у нас докарат нужните консумативи от Австрия и Унгария. Процедурата е сложна, защото животът на изотопите трае само няколко часа, през които трябва да се използват за изследванията. Един преглед с петскен струва 3 000 лева, които се поемат от държавата.

Апаратът, който произвежда консумативите, се нарича циклотрон и, според плановете, до две години трябва да заработи в Алескандровска болница. Ще го строи частна фирма след конкурс. "Колкото по-близо е производството на изотопите до самия скенер, толкова повече негови функции могат да се използват и повече пациенти да преминават", казва здравният министър Стефан Константинов.

Освен че консумативите ще поевтинеят, ще се правят още повече онкоизследвания. Ще се изработват и изотопи за диагностика в кардиологията и неврологията.

Последвайте канала на

593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини