Масово се бавят лекарствата за пациенти с трансплантации

  • 17 октомври 2011 09:18

  • 827
  • 0
Масово се бавят лекарствата за пациенти с трансплантации
©

Лекарствата на пациентите с трансплантации масово се бавят. За това алармираха пред Хоризонт представители на пациентски организации.

От втората седмица на октомври пред трансплантираните стои и въпросът дали ще се наложи да доплащат медикаментите си, ако не искат да бъдат подменени административно. За да представят проблемите си няколко пациентски организации ще дадат пресконференция, информира БНР. Позицията на пациентите е подкрепена със становището на Дружеството по трансплантология, което вече е изпратено до здравното министерство

В списъка с реимбурсирани от НЗОК лекарства се очаква да влезнат и т.нар „Генерични Имуносупресори” – по евтините аналози на скъпите медикаменти за трансплантирани. Заради правилата, по които касата работи, когато това стане факт ще бъде реимбурсиран напълно само най-евтиният медикамент. Така на някои пациенти може да се наложи да доплащат по до 100 лв. месечно за животоподдържащата си терапия, информират пациентите.

От Съюза на трансплантираните алармираха, че дори в момента има пациенти без лекарства. Според асоциацията е недопустимо пациентът да получава лекарствата си месец за месец, а срока за смяна на протокола да е 60 дни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини