Тодорова: Тръгвам си, защото ми нямат доверие

  • 09 март 2015 18:29

  • 3904
  • 2
Тодорова: Тръгвам си, защото ми нямат доверие
©

Одобрявам идеята за създаването на втора здравна каса, но на този етап би било добре да се надгради създаденото. Осигурителната система крие риск от злоупотреби. Това каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова в предаването "Още от деня" по БНТ.

Становището на НЗОК по повод ролята на купувач на медицински услуги и разделя плащаните от нея дейности в базов и допълнителен пакет, която му отрежда здравният министър в готвените промени в Закона за здравното осигуряване, не се харесва от НЗОК. Тодорова коментира идеята така: "Подкрепяме някои от промените в Закона на здравното осигуряване на министър Москов, но други не. Определението за НЗОК, че е купувач на здравни услуги е неясно за нас. При всички положение ние сме "за" изработването на нови пакети, които касата ще заплаща", посочи тя.

Идеите за новата лекарствена политика, договарянето на по-големи отстъпки, контрол на рецептите и др. е добра, обяви Тодорова. Тя посочи, че в момента фармацевтичните компании провеждат своите политики, като стимулират лекарите да изписват определени по-скъпи лекарства. Пациентите остават с впечатлението, че лекарствата у нас са много скъпи, а това не е така.

Българското здравеопазване няма нужда от толкова много болници. Има градове с прекалена концентрация на здравни заведения, докато има такива, които нямат дори лекари, категорична беше Тодорова. Прави впечатление, че разрешените дейности на болниците са прекалено много и аз се чудя откъде се намериха толкова много лекари. Затова в момента тече проверка в болниците дали тези нови практики са добре окомплектовани с медици. В България няма райониране на болниците - това също е проблем. Когато се направи здравна карта това ще върне практиките до 1995 г. По този начин ще бъде стимулиране разкриването на нови дейности в райони, където няма такива, съобщи управителят на НЗОК.

Как се спира паричният теч?, попита водещият. На този етап е много трудно, като се има предвид какъв е контролът на касата, отговори временно изпълняващият длъжността на касата. "Нашите контролни екипи могат да се произнасят по подписаните договори, но не и по качествата на услугите. изключително ниски са критериите за хоспитализиране на пациенти по клинични пътеки. Това е един много сложен конгломерат от много хетерогенни дейности, които са на една цена. Някои болници предпочитат да приемат пациенти, които са "евтини", защото за "скъпите" няма да има финансиране", призна Румяна Тодорова.

Грешка беше поставянето на спешната болница под общ знаменател с останалите. Общественият фонд трябва да отговаря за плановата дейност на "Пирогов".

Във ВМА правеше впечатление, че има прекалено много разкрити паралелни дейности.

На въпрос защо не се е кандидатирала за втори мандат като управител на НЗОК, Тодорова посочи: "Смятам, че бих работила, ако отсреща имаше доверие, на този етап не го усещам. Това ми бе показано по няколко начина. Пример за това бе създадената кризисна ситуация с изтичането на мандата ми", завърши Тодорова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3904 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Д-р Куин

2015.06.29 | 21:02

2
Много се забавиха да те махнат, д-р Тодорова. Нищо не направи в здравната система, само приказки и се покри по комунистически от отговорност....а пък участието в БНТ с водещ Митко Цонев си беше другарска среща, уредена от сестричката Илияна Йотова.

2015.06.29 | 21:01

1
най корумпираното съсловие и най крадливото майстори на източване на здравната каса които се кълнете не в хипократовата а в паричковата клетва

Добави коментар

Водещи новини