Ген. Стоян Тонев обеща импланти на глухи деца

  • 05 февруари 2015 08:02

  • 1671
  • 0
Ген. Стоян Тонев обеща импланти на глухи деца
©

През 2004 г. трагичният инцидент в Кербала, когато от взривната вълна бяха пострадали войници. Те се нуждаеха от импланти, които да им помогнат да си върнат слуха. Тогава във ВМА решихме да поставяме такива импланти и на деца. Касата си изплаща редовно имплантите, но останалите разходи никой не ги поема. Това каза бившият директор на ВМА и председател на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев в сутрешния блок на БТВ.

Коментарът му бе по повод репортаж, в който се посочва, че кохлеарните импланти за деца не се заплащат от НЗОК и болните деца са принудени да чакат с риск да останат глухи завинаги. Годишно в България се раждат 400 бебета с увреден слух. Около 40 от тях са с пълна глухота. Оказва се обаче, че и за тези деца има шанс. Той се нарича кохлеарна имплантация. След поставянето на слухови импланти децата могат да чуват и да живеят съвсем пълноценен начин на живот.

Клиниката по „Уши, нос и гърло" към ВМА е една от двете клиники в България, които извършват тези сложни операции. Сега обаче над 30 деца са обречени на чакане, защото болницата няма налични импланти. А за тези деца всеки един ден отлагане може да се окаже фатално.

В медицината винаги има приоритети. Това, че ВМА се е заела с дейност, която не е в нейния обсег и е направила всичко възможно тези деца да живеят пълноценно. Вчера разговарях и с финансовия министър и решихме този проблем да бъде решен. През месец март ще бъде отпусната субсидията за ВМА и ще бъде изплатено задължението към фирмите-доставчици на имплантите. До момента тя е в размер на 540 000 лева, посочи Тонев.

Той начина, по който работи Министерство на здравеопазването е порочен от самото начало. ВМА не е търговско дружество и е в пряка зависимост от задачите, които изпълнява. Моето намерение да вляза в политиката е именно такова - да решим подобни проблеми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини