46 000 болнични са постъпили онлайн в НОИ

  • 12 януари 2015 15:06

  • 1800
  • 0
46 000 болнични са постъпили онлайн в НОИ
©

Повече от 46 хиляди болнични листове вече са постъпили в електронния регистър на Националния осигурителен институт, съобщиха от осигурителния институт.

До момента искане за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 5 214 лечебни заведения, като броят на издадените уникални номера е над милион и половина.

От ведомството припомнят, че до края на юни лекарите могат да представят данните на хартия или на електронен носител, когато нямат техническа свързаност или готовност за подаване на данните в електронния регистър по интернет с електронен подпис. За представяне на данните на хартия е необходимо те да подадат в съответното териториално поделение на института искане и да получат уникални номера за издаване на хартиен болничен лист. Това може да стане и онлайн чрез приложение на сайта на НОИ. Оттам може да се разпечата и новият хартиен образец на болничния.

След това той се попълва в 2 екземпляра - единият се представя на лицето за информиране на работодателя, а вторият се представя от лекаря с опис и придружително писмо в териториалното поделение на НОИ, в 14-дневен срок от издаването на болничния лист.

От института уверяват, че по-голямата част от проблемите при приема на данни в електронния регистър са отстранени.

За да гладкото протичане на процеса на подаване на данни в електронния регистър, е необходимо софтуерните фирми да разработят и предоставят програмните си продукти (които са много на брой и с различна степен на готовност) в пълната изисквана функционалност и вярно работещи интерфейси за връзка с регистъра в НОИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини