НЗОК следи онлайн приемът и изписването на пациенти

  • 05 декември 2014 14:56

  • 3070
  • 2
НЗОК следи онлайн приемът и изписването на пациенти
©

От 2015 г. приемането на пациент в болница и изписването му ще се регистрира по електронен път, а данните ще са достъпни едновременно и за лечебното заведение и за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от касата.

Системата е внедрена по поръчка на касата, а целта е да има повече контрол върху дейността на лечебните заведения. Така ще бъде намалена вероятността от отчитане на неизвършена дейност.

Пациентът ще представя на регистратурата документ за самоличност, системата ще обработи данните и за секунди ще го регистрира. По същия начин ще става и изписването. Децата под 14 години ще се приемат с документ на родител, а данните им ще се въвеждат ръчно. Системата ще отчита и случаите при които постъпващ в болница вече е хоспитализиран в това или друго лечебно заведение.

От два месеца системата се прилага пилотно в 7 болници и чрез нея са приети 3000 пациенти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3070 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Важно!

2014.12.18 | 12:15

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!
messi

2014.12.07 | 14:56

1
1. Къде отиват парите на пациентите, които си доплащат крупни суми, освен тези, които плаща Здравната каса? 2. Кой определя възнагражденията на лекарите, преглеждащи както в държавните болници, така и в частните си кабинети? Типичен пример е професор, взимал по 700 лв. за преглед в държавна болница с апаратура, оборудване, лаборатории, които са от нас, данъкоплатците. Защо? 3. Професор пита чакащите пациенти: „Къде сме се виждали?“. Според пациент, на когото му предстояло да постъпи в болницата, каза следното: този въпрос означава, че най-напред трябва да минете през частния му кабинет. Защо? 4. Жена лежи след операция в клиниката. Никой не отива при нея да я информира за самата операция, за бъдещето й. Оказва се, че има рак и тя се чувства като прокажена. Защо? На контролния преглед никой не й обръща внимание, чак когато дават 100 лева на лекар, той й пише направления за изследвания. Защо? 5. Защо при операция на щитовидната жлеза трябваше да отида до аптеката и да заплатя там сумата от 1000 лева за консумативи. Когато поисках да ги занеса (консумативите – б. Р.), отговорът бе: „ние ги носим“. Защо? Как точно са изчислили сумата от 1000 лева? 6. Защо г-н Щерев, лекар, от трибуната на Народното събрание обяви, че българите дават допълнително повече от 1 милиард лева за здраве? Къде отиват тези пари и защо все се реве, че не стигат? 7. Един зъболекар източил касата с 2100 лева. Това престъпление нали е кражба, каква санкция ще му бъде наложена? 8. Моето джипи ми каза: „Знаеш ли колко колеги станаха милионери. Ние разказваме играта на здравеопазването, щом аз съм едноличен търговец“. Защо? Положението е ужасно. Какво да сторят онези български граждани, които живеят в селата. За да отидат на преглед трябва да броят цяло състояние - пари за път, загубено време. А често няма нито път, нито транспорт до града.

Добави коментар

Водещи новини