Прокурор разследва поставените камери в операционните

  • 06 октомври 2011 20:33

  • 1180
  • 1
Прокурор разследва поставените камери в операционните
©

Ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски” ще бъде дадено на прокуратурата и на МВР заради монтираните камери в операционните. Това заяви за „Монитор” д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на Центъра за защита на правата на пациентите в здравеопазването, и уточни, че това ще стане веднага щом в центъра постъпят жалби от оперирани в лечебното заведение пациенти.

Камерите са били поставени за проследяване на работата там, но в действителност те са снимали и голите тела на пациенти върху хирургичните маси, което е в разрез с редица конституционни техни права, подчерта д-р Кацаров. По думите му адвокатският екип на неправителствената организация следи скандала отблизо, юристите й са събрали всички нормативни документи за правата на пациентите в Европа и у нас.

Прието е да се слагат камери в операционните не само у нас, но и в чужбина. Те обаче се монтират на лампата на хирурга, за да може студенти да наблюдават операцията, каза още д-р Стойчо Кацаров. На тях се вижда само оперативното поле, докато тези в болница „Св. Иван Рилски” са си направо СРС-та, обяви той.

42-годишна пациентка на клиниката по неврохирургия на университетската болница „Свети Иван Рилски", която е била оперирана там в края на август под окото на камерата, вече е изпратила сигнал по случая до Еврокомисията в Брюксел. Дали има нарушаване на човешките права, ще се произнесе окончателно Изпълнителната агенция „Медицински одит” следващата седмица. Очаква се дотогава да бъдат обобщени данните от проверката и да излезем с доклад до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов по случая, както и по други неща, на които се натъкнахме в клиниката, лаконична бе директорката на агенцията доц. Златица Петрова.

В момента там вървят два одита – за организацията на работа и за обществените поръчки за медицинските изделия. Камерите са спрени до приключване на проверките. Записите, както и проверката на одиторите показаха, че в клиниката по неврохирургия работят лекари без сключени трудови или граждански договори с болницата, каза още д-р Дечев. Единият от засечените по думите му е специализант с изтекъл срок на специализация още миналата година, а другият е докторантът Емануил Найденов.

Проверка на „Монитор” обаче установи, че д-р Найденов в действителност е с удължен договор с Медицинския университет за докторантура, който важи до февруари 2013 г., и е член на столичната колегия на лекарския съюз. „Не съм получавал възнаграждение от болницата, но и никога не съм отказвал помощ на колегите си, когато ми е била поискана като специалист по неврохирургия, разясни той.

По мнението на самия д-р Дечев обаче скандалът с камерите е провокиран от обществена поръчка за медицински изделия. Според него лекари от клиниката не желаят болницата да сключи договор с доставчик след търг, защото в момента принуждават пациентите да купуват от определени фирми на тройни цени.

Последвайте канала на

Novini.bg
1180 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПРЕПИСАНО ЗА ОБЩО ИЗВЕСТЯВАНЕ

2011.10.06 | 21:32

1
2011-10-06 - 08.10 (събота) 19.00ч. гр. София Пилоните на НДК След 22 години тежко боледуване почина Народното доверие. Благодарение усилията на лекуващите екипи (нашите правителства), пациентът почина с подобрение. Zamunda.net и Обединени непартийни органиции (ОНО), Ви призовават да се включите към траурното факелно шествие и погребението на покойното Народно доверие. Ковчегът ще бъде изложен за поклонение от 19.00 ч. пред пилоните на НДК. По-късно с факелно шествие, катафалката ще се предвижи по бул. "Васил Левски", площад "Народно събрание" до Паметника на Незнайния войн, където ще се отслужи опело. В събота погребваме Народното доверие, но и Народното търпение е на смъртен одър. Все още има шанс да го спасим! Или няма клинична пътека за това? От опечалените близки и роднини на покойника. ОНО: Black legion MC, Гражданско сдружение "Сила", Съюз за свободен интернет(Zamunda), АРГО, Сдружение на частните детективи.

Добави коментар

Водещи новини