Москов иска затягане на контрола върху парите за здраве

  • 20 ноември 2014 13:39

  • 2576
  • 1
Москов иска затягане на контрола върху парите за здраве
© Булфото

Спешни промени са необходими за увеличаване и осъществяване на контрол от страна на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р  Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, който представи екипа си.

Тези промени са част от пакет мерки с краткосрочни цели на МЗ, а дългосрочните са свързани с промяна на финансирането на сектора. По отношение на електронното здравеопазване и електронното управление, министър Москов каза, че те са един от основните приоритети въобще на правителството и това е начин бързо да се получи "изсветляване" на  пациентския и паричния поток. НЗОК не може да бъде пасивен платец на всичко, каза още министър Москов и уточни, че за едно и също лекарство в различни болници НЗОК плаща до 7 хиляди лева разлика. Засега няма възможност за промяна на здравноосигурителния пакет.

Целта е да живеем по-дълго и по-дълго да бъдем здрави, заедно с всички мерки за изпълнението на тази цел, добави министър Москов. Особен акцент ще бъде сложен върху детското и майчино здраве, каза още той. Приоритетите на Министерството на здравеопазването ще бъдат фокусирани и върху спешната помощ.

Екипът на МЗ е събрал документите, изработвани в последните години и вече има готова концепция за развитие на спешната помощ, която в следващите дни ще внеса за одобрение в Министерския съвет, допълни министър Москов. Има идея в областта на спешната помощ да се въведе медицински триаж, поясни заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Необходимо е въвеждане на всички нива на протокол за поведение, подобряване на комуникацията чрез използване на нови средства за пълно мобилно съдействие между екипите на спешна помощ и органите на МВР. Една от целите ни е възнагражденията на работещите в спешната помощ още в рамките на следващата година да достигнат като ниво възнагражденията на лекарите от извънболничната помощ, добави д-р Шарков. Съвременна и достъпна трябва да бъде спешната помощ, добави министър Москов и уточни,  че където е нужно ще има и кадрови промени.

Д-р Шарков каза още, че има идея специализантите да не заплащат за специализацията си. В специалностите "Патология" и "Съдебна медицина", към които няма интерес, е възможно дори държавата да плаща на младите лекари да специализират по тях, каза още той.

Заместници на министър Москов ще бъдат Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски, а началник на кабинета - Руслана Петрова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2576 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
12

2014.11.20 | 15:05

1
Това няма да стане? Докато не спрете далаверите с докторите и здравната каса и тези в ТЕЛК -овете - забрави! Не си мисли , че заблуждаваш всички!! Ясно ли ти е или не???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини