Няма да вдигаме здравната вноска, обеща д-р Шарков

  • 12 ноември 2014 16:38

  • 1855
  • 0
Няма да вдигаме здравната вноска, обеща д-р Шарков
© Булфото Архив

Новият заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че стремежът на новия екип в Министерството на здравеопазването е евросредствата да бъдат по-активно включени в сектора. Той посочи, че ще се работи по проект през регионалното министерство. Със средства от европейските фондове се очаква да бъдат подпомогнати Спешната помощ и продължителното лечение и долекуване на българите. Ваньо Шарков заяви това в интервю за Дарик.

Той посочи, че решението на екипа да не се повишава размера на здравната вноска е категорично.

„Едно от най-важните неща предстои - гласуването на бюджета за следващата година, в частност и бюджета на НЗОК, както и този на Министерство на здравеопазването. За да погледнем по-реалистично към недофинансираната система, амбицията на екипа, разговорите, които сме водили досега, е да направим малко по-достъпно и по-качествено българското здравеопазване и да се опитаме този път да го дофинансиране в някаква степен през европейските фондове.

Нещо, което досега не беше правено. Работим по проект, който минава и през Министерство на регионалното развитие и се надяваме да отговорим на всички изисквания, за да можем да стартираме в началото на следващата година с една добра новина, отбеляза Шарков.

"Това, което сме представили до момента, е на 85% средства за спешната помощ и 15% средства за продължителното лечение и долекуването на българските граждани. Една част от сектора, която в България не е достатъчно развита и която би трябвало да поеме пациенти, които имат хронични заболявания и които се нуждаят от стационарно лечение.

Нашата грижа е да се опитам по всякакъв начин да запазим повече средства, които да останат за лечение на българските граждани и да затворим в максимална степен пътищата, по които изтичат средства. Това е целта ни. Другата ни амбиция през следващата година и до края на следващата година да заработи електронното здравеопазване, защото това е бъдещето", допълни още д-р Шарков.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1855 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини