Тази зима ни очаква грип от типа "Дърбън" и "Сидни"

  • 04 октомври 2011 11:09

  • 1241
  • 0
Тази зима ни очаква грип от типа "Дърбън" и "Сидни"
©

Тази зима очакваме отново грип от типа "Дърбън" и "Сидни".

Който е боледувал от него миналата година, трудно ще се разболее отново през тази година. Имунитетът може и да е отслабнал, но ще има и защита, коментира в интервю за БТА имунологът акад. Богдан Петрунов от Националния център по заразни и паразитни болести.

Въпросът за вродения, наследствения имунитет е колосален проблем в имунологията, на който доскоро се обръщаше по-малко внимание, отбеляза ученият. Доказа се, че механизмите на вродения имунитет са от изключително значение - те определят до голяма степен цялата реактивност на човешкия организъм, посочи той.

Отличените с Нобелова награда за медицина учени Жул Хофман от Люксембург, Ралф Стайнман от Канада и американецът Брус Бойтлер показват разковничето на имунната реакция на човешкия организъм, коментира имунологът акад. Богдан Петрунов.

Учените Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман си поделят тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология. Отличието им се присъжда за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система. Бойтлер и Хофман са удостоени с Нобеловата награда за работата им върху задействането на вродения имунитет, а Стайнман - за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини