НЗОК отблокира 28 млн. лева от оперативния си резерв

  • 16 октомври 2014 11:34

  • 1862
  • 0
НЗОК отблокира 28 млн. лева от оперативния си резерв
©

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ отблокира 28 млн. лева от оперативния си резерв - това казаха от преслужбата на НЗОК след заседание на Надзорния съвет.

Средствата са за лекарства за домашно лечение, които ще бъдат изплатени на аптеките за втората половина на август и целия месец септември, уточниха от пресслужбата на НЗОК.

Ако бъде актуализилан бюджетът на НЗОК със 100 млн. лева, тогава ще бъдат осигурени и 25 млн. лева за лекарства за  болнично лечение. Ще се забавят плащанията на болниците и на аптеките, ако до 15 ноември не се актуализира бюджетът, добавиха от пресслужбата, цитирайки председателя на Надзорния съвет Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Очаква се трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК в размер на 9 млн. лева, които също ще бъдат разплатени на  аптеките за лекарства за домашно лечение.

Не съществуват проблеми с регулативните стандарти, предвидени за последното тримесечие на годината, съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, като коментираха съобщения в медии, че са намалени направленията за специалисти.

Разликата между предвидените направления за последното тримесечие на 2014 г. и последното тримесечие на 2013 г. е 2 процента, според касата. Броят на направленията за консултация със специалист през последното тримесечие на миналата година е бил 1 616 359, а през последното тримесечие на тази година е бил 1 583 098.

През 2014 г. в Националния рамков договор за медицински дейности Българският лекарски съюз и НЗОК договориха увеличение  на цените на прегледите, които институцията заплаща на специалистите в полза на здравноосигурените пациенти, припомнят от пресслужбата. За да бъдат спазени параметрите на Закона за бюджета на НЗОК, увеличението на парите за преглед е за сметка  на обема на регулативните стандарти. Намалението на направленията за консултации със специалисти в сравнение с миналата година се дължи и на увеличения брой на диспансеризираните лица, за които се определят задължителни консултации.

Личните лекари и специалистите могат да използват 10 на сто допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15 на сто, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие.

Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини